Koeman

Officiële naam Ronald Koeman
Geboortedatum 21 maart 1963
Geboorteplaats Zaandam
Geboorteland Nederland

Ronald Koeman, geboren in Zaandam, Nederland op 21 maart 1963, werd in de zomer van 2020 coach van FC Barcelona. Na een carrière van meer dan 20 jaar waar hij clubs diende als Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ Alkmaar, Feyenoord , Southampton, Everton en het Nederlands elftal, arriveerde Koeman deze zomer in Barcelona om de leiding te nemen over de eerste selectie voor het seizoen 2020/21.

De Nederlandse verdediger was een echte legende als speler bij Barça in zijn zeven seizoenen tussen 1989 en 1995, waarin hij 264 wedstrijden speelde en 88 doelpunten scoorde, waarvan vele uit zijn kenmerkende vrije trappen. Koeman won in totaal 10 trofeeën als Blaugrana: vier landstitels, een Europa Cup, een Copa del Rey, een Europese Super Cup en drie Spaanse Super Cups.

Afgezien van zijn goals en trofeeën wordt Koeman het meest herinnerd door Barça-fans aan de Wembley-finale in 1992. De Nederlander was de matchwinner van de wedstrijd, zijn doelpunt in de verlenging bezorgde de Blaugranas een 1-0 overwinning op Sampdoria. Hun allereerste overwinning in de Europa Cup en verzekerde door dit doelpunt zijn plaats in de geschiedenis van FC Barcelona. 

Prijzen

  • FC Barcelona
  • 2020/21 Copa del Rey