Reeds verschenen magazines

Het prachtige full colour glossy magazine "Barcelona" wordt door de Fan Club Barcelona in eigen beheer uitgegeven en verschijnt 4 keer per seizoen. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal reeds verschenen magazines.

U kunt door de afgebeelde magazines 'bladeren' door op de betreffende links te klikken.

Het betreft vrij grote bestanden, dus het 'laden' kan even duren. Maar u krijgt dan wel iets moois te zien!


Magazine bestellen
U kunt een los exemplaar van ons magazine bestellen door € 10,95 (dit is inclusief verzend- en verpakkingskosten) over te maken op onze ABN-AMRO bankrekening met rekeningnummer NL18ABNA0406171149 (BIC: ABNANL2A) ten name van Fan Club Barcelona te Rosmalen.

Uw betaling graag onder vermelding van het uitgavenummer ("Magazine: Jaargang - Nummer", bijvoorbeeld: “Magazine: 24-3”).

Gelieve na betaling ons even een email te sturen dat u betaald heeft, alsmede daarin uw adresgegevens. Vervolgens sturen wij u het magazine z.s.m. toe.


Jaargang 24 - nummer 3

Cover 24-3De redactie heeft met alle plezier gewerkt aan een zo divers mogelijk nummer. In de eerste maanden van 2023 heeft onze favoriete club mooie resultaten weten te boeken en uiteraard spenderen we daar aandacht aan. Met liefst twee interviews horen we van Robert Lewandowski en Frenkie de Jong hoe zij dit seizoen tot nu toe ondergaan. We geven daarnaast speciale aandacht aan Gavi, het talent dat FC Barcelona in vuur en vlam zet. Jeugdspeler of senior, geldig of ongeldig nieuw contract, rugnummer 30 of 6, de voortdurende hetze rondom zijn persoon deert de ras-voetballer niet, Gavi is een regelrechte sensatie in Camp Nou! Dat is ook Marc-André ter Stegen, de doelman die zijn ‘hok’ bijkans wekelijks schoon weet te houden. Ter Stegen houdt ze tegen! Hij staat dan ook centraal in een artikel over de ongekend hechte defensie van de blaugranas. De vaste rubrieken leveren ons in dit magazine amusante verhalen op. Zo bezocht de fanclub het Home of Football in Braamt, een museum waar eigenaar (en fanclublid) Fred Baars de bezoekers uitgebreid fêteert op de mooiste voetbalverhalen. Ook uit de enerverende loopbaan van oud-fotograaf Horacio Seguí halen we een interessante gebeurtenis naar voren. Door het vele aanbod aan artikelen is een update van de Barça-dames eenmalig komen te vervallen. Gezien hun zegetocht in de Spaanse Primera División zal er in het volgende magazine zeker en vast een feestelijk artikel over de aanstaande kampioenen worden gepubliceerd.

Jaargang 24 - nummer 2

Cover 24-2

De redactie heeft zich tijdens de WK-periode prima vermaakt met het zorgvuldig in elkaar steken van het kerstmagazine. Met trots mogen we u een veelzijdig exemplaar aanbieden, waarin een terugblik op de prachtige carrière van Gerard Piqué uiteraard niet mag ontbreken. De Barça-legende kreeg een mooi afscheid in Camp Nou. Verder gaf de WK-pauze voorzitter Joan Laporta de gelegenheid een tussentijdse balans van de Club op te maken, hetgeen hij via een interview ventileert. Ook Pedri en de duurste aankoop van FCB Femení ooit, Keira Walsh, komen in een interview aan het woord. Graag stellen we in dit nummer jeugd-revelatie Alejandro Balde aan u voor. In korte tijd van Barça B naar Spaans international, het is een bijzonder verhaal. En over verhalen gesproken, bijzonder trots zijn we dat we de avonturen van de gepensioneerde freelancefotograaf Horacio Seguí mogen publiceren. In dit nummer trappen we af met zijn verhaal over de twee handtekeningen van Johan Cruijff in de jaren zeventig. Een decennia later maakte Duitser Bernd Schuster furore in Camp Nou, van hem een markant portret. En, als klap op de vuurpijl, resteren dan de penyabijeenkomst en de bijzondere fanreis naar Barça-Bilbao, items die in een ledenmagazine als de onze natuurlijk thuishoren.

Wegens bezuinigingen is de preview, tot onze spijt, vanaf deze editie helaas niet meer beschikbaar.


Jaargang 24 - nummer 1

Cover 24-1

De memorabele zomer leverde zoveel stof tot artikelen op, dat dit magazine eigenlijk te dun is om een full-coverage te geven van alles wat er rond FC Barcelona gebeurde. Het was wikken en wegen, toevoegen en schrappen maar het eindproduct ziet er mooier uit dan dat we hoopten te bewerkstelligen. Belangrijk is dat het inmiddels voorzichtige euforische gevoel onder de cules terug te vinden is in het magazine. De fanclub bracht deze zomer de nodige tijd door in Barcelona en polste dagelijks de Barça-barometer. Wat is er mooier dan het voorstellen van zeven topaanwinsten waarmee de club echt kwaliteit heeft binnen weten te halen. Een interview met Ousmane Dembélé benadrukt het gevoel dat er een kentering heeft plaatsgevonden in de kleedkamer van Barça. We leggen uit hoe dit financieel toch allemaal tot stand is gebracht. Aan het begin van dit seizoen mocht onze huisfotograaf Arnold Velders, tijdens de wedstrijd om de Joan Gamper Trofee, eindelijk weer eens eigen foto’s maken. Hij stond daarbij letterlijk langs de lijn. Een aantal daarvan, waaronder die van de dubbele middenposter, vindt u terug in deze en latere edities. Uiteraard is er ook ruimte voor de dames. Barça Femení deed, in de schaduw van het transferbeleid van de mannen, verrassende aankopen. En voor de rest zijn we trots dat er dit seizoen weer fanreizen zullen zijn en dat we met bezoeken aan excentriekelingen als Horacio Seguí en Jan Wardenburg prachtige verhalen voor u hebben.

Bekijk een preview van het magazine...


Jaargang 23 - nummer 4

Cover 23-4

Het laatste magazine van deze jaargang staat weer boordevol met afwisselende artikelen. Rots in de branding Ronald Araújo kijkt in een interview terug op afgelopen seizoen en vooruit op volgend seizoen, een jaargang waarin Barça weer prijzen gaat pakken. De dames van FCB Femení komen uitgebreid aan bod na het behalen van het wereldrecord aantal bezoekers bij een dameswedstrijd en het winnen van de Spaanse Triplet. Wist u dat Barça 25 jaar geleden in de Rotterdamse Kuip de Europa Cup II won? We nemen u mee terug naar 1997, het jaar dat Bobby Robson de coach was. Meer recentelijk vond de Cruijff Memorial en de opening van het eerste Creative Cruyff Court plaats, de fanclub was er bij en doet verslag. Als klap op de vuurpijl zijn er vijf exemplaren van het boek ‘Messi en Suárez, de gelekte gesprekken’ te winnen middels een prijsvraag. Het werk van schrijfster Carolina Trujillo is een aanrader voor iedere Barça fan om in de zomervakantie mee te nemen in de koffer.

Bekijk een preview van het magazine...


Jaargang 23 - nummer 3

Cover 23-3

Het magazine is ook deze keer weer een heel gevarieerde uitgave, met veel inbreng van onszelf, beginnend met een interview door onze eigen Norbert Bodegom in Barcelona met spits Luuk de Jong. We vervolgen met een kennismaking met de 'nieuwkomers' Adama Traoré en Pierre-Emerick Aubameyang. Luuk komt nog een keer aan bod wanneer het gaat over zijn grote veerkracht. Vanzelfsprekend komen de geweldige resultaten van de dames uitgebreid aan de orde. Zij werden, ruim voor het einde van de competitie, ongeslagen kampioen. Dit jaar bestaat de Johan Cruyff Foundation 25 jaar. Reden voor onze hoofd- en eindredacteur Henk van der Tas om op bezoek te gaan bij en uitgebreid te spreken met Foundation-directeur Niels Meijer. Cruijff komt daarna nog een keer terug en dan gaat het over de '75 jaar memorial', die de ons welbekende Cruijff-verzamelaar Rien van Doleweerd binnenkort organiseert. Vervolgens worden de trouwe (geëmigreerde) leden, Jo en Monique van Bellen, 'het hemd van het lijf' gevraagd, een artikel over de Nederlandse doelpuntenmakers in dienst van Barça, een kennismaking met de plannen voor het (ver)nieuw(d)e stadion en tot slot 'de foto en zijn verhaal' met deze keer de oude rot Dani Alves in de 'picture'. Volop lees- en kijkgenot derhalve!

Bekijk een preview van het magazine...


Jaargang 23 - nummer 2

Cover 23-2

De onrustige periode waarin onze Club zich momenteel bevindt, gaf de redactie ongekende mogelijkheden tot het schrijven van artikelen. In Can Barça gebeurt van alles en dus was het kiezen welke onderwerpen we wel of niet te plaatsen. Uiteraard konden we niet om de nieuwe coach Xavi Hernández heen, evenmin aan het trieste afscheid van Ronald Koeman. Bij het voorstellen van nieuwe jeugdspelers moesten er keuzes gemaakt worden. Momenteel debuteert er bijna elk weekend een nieuw talent in het eerste elftal, het is amper bij te houden. We kozen ditmaal voor Nico en Gavi, die zich in rap tempo in de basis hebben weten te werken. Ruimte voor Golden Boy Pedri was ook een zekerheidje en wat te denken van de verrassende terugkeer van Dani Alves. We mogen zeker niet de Gouden Bal voor Alèxia Putellas vergeten en, oh ja, er was ook nog een Maradona Cup. Het kon niet op, want de fanclub zag ook een eerste fanreis en de eerste penyabijeenkomst sinds de pandemie doorgang vinden. U begrijpt het al, het magazine staat boordevol artikelen, die u op het gemak tijdens de feestdagen kunt lezen. Is het magazine niet genoeg, dan verwijzen twee boekrecensie naar nog veel meer Barça-leesvoer. Van het boek ‘Tranen van Messi’ kunt u zelfs een exemplaar winnen! Doe mee aan de prijsvraag en eigen u het eerste door een Nederlander geschreven boek over Messi toe!

Bekijk een preview van het magazine...  


Jaargang 23 - nummer 1

Cover 23-1

De tumultueuze zomer in Can Barça leverde voor de redactie ruim voldoende stof op. Het trieste vertrek van Lionel Messi, de komst van Sergio Aguëro, Eric García en de Nederlanders Memphis Depay en Luuk de Jong, met in hun kielzog een blik aan nieuw talent, dat voor de broodnodige verjonging in de selectie moet zorgen. Ingrediënten die op een mooie manier in het magazine zijn verwerkt. Uiteraard komen de vrouwen ook uitgebreid aan bod. Bij aanvang van het seizoen werden zij nadrukkelijk betrokken bij de Gamper Trofeu en trouwens ook bij het bepalen van het thema voor het uitshirt. Gelukkig kon huisfotograaf Arnold Velders, deze keer niet langs het veld, maar vanaf een mooie tribuneplaats, tijdens 'Gamper' weer uitgebreid foto's schieten, waardoor er, in deze en in de komende edities, weer een aantal eigen foto's beschikbaar zijn. Als slagroom op de taart was daar de mededeling dat Jordi Cruijff de gelederen van de club komt versterken. Als hij dan nog maar wel tijd over heeft om in het Utrechtse Leusden naar de musical over zijn vader te komen kijken. De fanclub had dat wel en geeft de lezers een eerste inkijk.

Bekijk een preview van het magazine...


Jaargang 22 - nummer 4

Cover 22-4

De redactie is er, aan het eind van een turbulent seizoen, in geslaagd een zeer speciaal nummer in elkaar te draaien. Allereerst prijkt er, voor het eerst in de 22 jaargangen, een damesspeelster op de cover! Lieke Martens heeft het meer dan verdiend! Ze heeft ons allemaal opnieuw versteld laten staan van haar talenten. Haar prestaties en die van haar teamgenoten overschaduwden de mannenselectie. FCB Femení won de Triplet en dat mag geweten worden. De dames komen daarom ruimschoots aan bod. Uiteraard staan we ook uitgebreid stil bij de knappe prestatie van Koeman en zijn manschappen met het winnen van de Copa del Rey. Gelukkig is de lucht rondom zijn positie inmiddels geklaard en hopen we allemaal dat Ronald met de juiste verse aanwas volgend seizoen het prestige van de Club kan opvijzelen. Mooi zijn ditmaal de tijdloze artikelen. Ook informeren wij u omtrent de in september startende musical over Johan Cruijff. Kortom, geniet van al het moois! Er is opnieuw veel tijd en clubliefde in deze bijzondere editie gaan zitten!

Bekijk een preview van het magazine...


Jaargang 22 - nummer 3

Cover 22-3

Namens de redactie kunnen we u mededelen dat het tijdbestek, waarin dit prachtige magazine gemaakt is, waarschijnlijk het kortste ooit is geweest. De wens om met artikelen uit te pakken rond de voorzittersverkiezing, de nieuwe voorzitter Joan Laporta en de aankomende klassieker tegen Real Madrid gaf de redactie genoeg ingrediënten om aan de bak te gaan. Het resultaat mag er zijn, alsof de nieuwe uitstraling van een nieuwe voorzitter en de continue betere prestaties van zowel de mannen- als vrouwenselectie de pen automatisch het werk liet doen. Het magazine is een teamprestatie geworden waar we trots op zijn. Het is een mooie mix van actuele artikelen over onder andere Joan Laporta, talent Ilaix Moriba en een vooruitblik op de finale van de Copa del Rey en een heerlijke terugblik als voorbeschouwing op el Clásico en de rugnummers van de Barça-spelers. Uiteraard ontbreken Cruijff en Messi ook dit keer niet, de een blijft voor altijd voortleven, de ander is met zijn ontelbare records simpelweg The GOAT.

Bekijk een preview van het magazine...


Jaargang 22 - nummer 2

Cover 22-2

Ondanks Corona is de redactie er wederom in geslaagd om een prachtig magazine samen te stellen. Voor u ligt een gevarieerde editie, waar de redactie met veel plezier aan heeft gewerkt. Wie had een aantal maanden geleden gedacht dat we Pedri op de cover zouden plaatsen? Niemand denken wij. Het jonge supertalent verbaast de hele voetbalwereld. Zijn ster groeit met de week. Reden genoeg om de kleine Canariër in de schijnwerpers te zetten middels een interview. In het magazine hebben we ook ruimte voor een interview met coach Ronald Koeman, die terugblikt op zijn eerste periode als trainer in dienst van de blaugranas. In de afgelopen maanden hebben, door veel blessuregevallen en toegepaste rotaties, heel wat spelers hun opwachting gemaakt in het eerste elftal. Hoog tijd om Ronald Araújo voor te stellen, de bescheiden Uruguayaan, die zijn carrière te danken heeft aan een aantal beschermengelen. Onder Camp Nou nieuws stellen we ook Matheus Fernandes en Óscar Mingueza voor. Uiteraard staan we stil bij het overlijden van oud-Barça-coryfeeën Tonny Bruins Slot en Diego Maradona. We nemen ook het jaar 2020 van Messi door en we kijken vooruit naar de voorzittersverkiezing van a.s. 24 januari. Dit, plus de vele vaste rubrieken, maakt het magazine een mooie afsluiter van een voor Barça helaas sportief minder 2020. Laten we hopen dat Koeman de selectie in 2021 aan de praat krijgt!

Bekijk een preview van het magazine...


Jaargang 22 - nummer 1

Cover 22-1

Deze najaarseditie is in meerdere opzichten 'Més que un Magazine'. Om te beginnen is dit nummer maar liefst 12 pagina's dikker dan normaal, bedoeld om het, als gevolg van Corona, niet verschijnen van het laatste nummer van het afgelopen seizoen enigszins te compenseren. Bovendien is er 'méér tijd dan ooit' in dit magazine gaan zitten en dat niet alleen vanwege de dikte, maar ook omdat het bijzonder lastig was om aan goede foto's te komen. Wonderwel is de redactie, onder de bezielende leiding van hoofd- en eindredacteur Henk van de Tas, er in geslaagd om niet alleen een enorm gevarieerde inhoud te realiseren, maar ook om prachtige foto's te bemachtigen. U kunt zich niet voorstellen hoeveel werk dit allemaal is geweest, maar het resultaat is er naar! Deze editie is in ieder geval, 'méér dan ooit' een echt fanblad geworden! 'Méér dan mooie complimenten' daarom aan iedereen die er aan meegewerkt heeft!

Bekijk een preview van het magazine...


Jaargang 21 - nummer 4

Met de derde editie lukte het nog net, maar omdat, vanwege de omstandigheden als gevolg van de Corona-crisis, geen kwalitatieve inhoud kon worden gegarandeerd, is de vierde editie van het magazine niet verschenen.


Jaargang 21 - nummer 3

Cover 21-3

In deze rare zorgelijke en onduidelijke tijden als gevolg van het coronavirus heeft de redactie zich extra ingespannen om toch een mooi magazine in elkaar te steken. Een unieke ervaring onzerzijds, aangezien dit zonder enig samenzijn qua redactievergadering of eindcontrole heeft plaatsgevonden. We hopen oprecht dat dit eenmalig is geweest en dat onze bewegingsvrijheid bij het volgende magazine weer normaal is. Trots zijn we om u een uitgebreid interview met aanvoerder Messi voor te leggen. Daarin stelt Leo openhartig de problemen in Can Barça aan de kaak. Hij heeft recht van spreken. Met het winnen van zijn zesde Gouden Bal is hij immers alleenheerser qua beste voetballer ooit op aarde. Sinds het vorige magazine is er in Barcelona veel gebeurd en presenteren we uiteraard de nieuwe trainer Quique Setién en dispensatieaankoop Martin Braithwaite. Quique heeft aangegeven veel aandacht aan de jeugd te gaan geven, iets dat onze redactie al jaren doet. Ook in dit nummer, met Álex Collado in de spotlight en een update van de vooruitgang van Riqui Puig. Nieuw in dit nummer is de aftrap van een zoektocht naar dé verzamelaar van Johan Cruijff-attributen. Een aantal keer gaat de redactie op bezoek bij echte Cruijff-fanaten, die hun hobby volledig in het teken hebben staan van het verzamelen van alles wat met Cruijff van doen heeft (gehad). Op verzoek van onze medisch redacteur, dr. Jos Benders, ditmaal geen column van zijn hand. Een begrijpelijk verzoek, aangezien spelers en staf, vanwege het coronavirus, op dit moment allemaal thuis zitten. Een reguliere blessure-bespreking is derhalve nu niet opportuun. "Logisch!", zou Johan zeggen. Natuurlijk mogen we de prestaties van de Barça dames niet vergeten! Zij gaan als een malle door alle competities heen, onoverwinnelijk op weg naar de diverse te behalen titels. Alleen het coronavirus kan ze daar nog van weerhouden. De toekomst zal uitwijzen hoe lang het voetbal niet meer dan een ‘belangrijke bijzaak' is. Tot die tijd hopen we dat het magazine u het nodige leesplezier geeft en de dagelijkse beslommeringen een beetje doet vergeten.

Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 21 - nummer 2

Cover 21-2

De redactie biedt u in dit laatste jubileumnummer van 2019 een mooi eindklapstuk aan. We kunnen het magazine namelijk niet beter starten dan met een eigen exclusief interview met Frenkie de Jong. De nieuwe Barça-held uit Arkel nam onlangs ruim de tijd om de fanclub te woord te staan. Onze redactie heeft in het teken van het 20-jarig jubileum voorts een heuse top 20 samengesteld van beste Barça-spelers sinds de oprichting van de fanclub 20 jaar geleden. Ook een top 20 van de mooiste Barça-goals kon niet ontbreken, een lijst die middels een QR-code visueel is af te spelen! Als toegift besteden we aandacht aan het rugnummer 20. Welke legendarische spelers liepen ooit met dit rugnummer rond in Camp Nou? Naar de toekomst kijkend is er volop aandacht voor het talent Ansu Fati en wordt er stilgestaan bij het 40-jarig bestaan van La Masía, waarover deze maand een bijzonder stripverhaal in de winkels zal verschijnen. Samen met de vaste rubrieken genoeg lees- en kijkplezier toegewenst!

Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 21 - nummer 1

Cover 21-1

Een nieuw seizoen, een nieuw elan! Het is voor de redactie een uitdaging geworden om de vele gebeurtenissen in het zomerreces en bij aanvang van het nieuwe seizoen binnen de 36 pagina’s van het magazine te krijgen. Vergezeld met mooie foto’s is dat prima gelukt. Uiteraard komen de nieuwe spelersaanwinsten voldoende aan bod, met ‘onze’ Frenkie de Jong en Antoine Griezmann als blikvangers. Het Nederlands contingent binnen FC Barcelona werd afgelopen maanden behoorlijk uitgebreid, hetgeen de band tussen de club en Nederland alleen maar versterkt. Voor onze fanclub een goede ontwikkeling. Zo kwamen Ludovit Reis en Mike van Beijnen van respectievelijk FC Groningen en NAC naar Barça B en verbond ex-blaugrana Patrick Kluivert zich aan het technische hart van de jeugdafdeling van La Masía. Als slagroom op de taart was er in augustus de onthulling van het Johan Cruijff standbeeld voor Camp Nou én de opening van het ‘Estadi Johan Cruyff’ in Sant Joan Despí. Prachtige eerbetonen waar onze fanclub bij aanwezig kon en mocht zijn. Genoeg Hollandse ingrediënten in een blaugrana magazine, hoe mooi kan het zijn.
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 20 - nummer 4

Cover 20-4b

Met veel genoegen presenteren wij het laatste nummer van het seizoen, waarin we uiteraard terugkijken op het turbulente slot. Het onomstreden landskampioenschap geeft eens te meer de hegemonie in Spanje aan. Met 8 uit 11 een ongekende prestatie. Daartegenover staat de pijnlijke aftocht in Europa, gevolgd door de gelaten nederlaag in de finale van de Copa del Rey. De hoogte- en dieptepunten worden door Gerard Piqué in een veelzeggend interview verwoord. Met trots kunnen we u verder een exclusief interview met bondscoach en oud-Barça speler Ronald Koeman voorschotelen. Ronald heeft Barça nog altijd diep in zijn hart en hij wil het liefst zoveel mogelijk Nederlandse spelers in het blaugrana shirt: “Dat is alleen maar goed voor hun ontwikkeling”. Onderwerpen als de perfecte vrije trap en de geest van Cruijff leveren leuke gesprekstof op. Wie weet zien we Koeman ooit terug als coach van FC Barcelona. En hoe mooi is het dat de (toekomstig) Barça-coach dan erelid van de fanclub is. Op 6 mei jongstleden trad Ronald namelijk toe tot het prachtige rijtje met ereleden als Johan Cruijff en Johan Neeskens. In de vaste rubrieken staan we bij de dames stil bij de veelbelovende Europese prestaties in de Champions League. En speciaal voor de social media-liefhebbers onder de leden is er een exclusief interview met landgenoot Aviv Shoshan, dé contentmaker van FC Barcelona. Wederom een grote diversiteit aan onderwerpen. We wensen u veel lees- en kijkplezier!
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 20 - nummer 3

Cover 20-3

Deze maand is het precies twintig jaar geleden, dat de fanclub officieel werd opgericht. Met name deze editie staat, vanwege de jubileum-maand, in het teken van het vierde lustrum. Met dank aan Drukkerij Knoops verwennen we u en onszelf in dit nummer daarom met een 'gouden randje'. Er wordt teruggekeken op twintig jaar Barça-gerelateerde fanclubactiviteiten. Niet alleen vanuit het oogpunt van het bestuur en/of de redactie, maar ook vanuit het oogpunt van een aantal trouwe leden. Het jubileum werd de laatste maand reeds feestelijk aangekondigd tijdens de penyabijeenkomst in Dordrecht en ook FC Barcelona zelf zorgde, met twee klinkende overwinningen in Bernabéu, voor extra feestvreugde. El Clásico kleurt sinds 2 maart blaugrana en daar maken we graag ruimte voor in ons magazine. Met een mooi interview met Luis Suárez en een portret van Ivan Rakitić zetten we deze toppers, die beiden tegen Real Madrid scoorden, in het zonnetje. Naast het voorstellen van de wintertransfers, een kennismaking met nieuw bestuurslid John Moonen en een verslag van de Champions League reis, kijken we alvast vooruit op de finale van de Copa del Rey tegen Valencia en de Champions League kwartfinale tegen Manchester United.
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 20 - nummer 2

Cover 20-2

Met trots presenteren we ons tweede nummer van het seizoen, waarin uiteraard de volle aandacht wordt gegeven aan de twee unieke ontmoetingen tussen FC Barcelona en PSV in de groepsfase van de Champions League. De fanclub was bij beide wedstrijden aanwezig en maakte de nodige belevenissen mee. Als gastheer van een bestuursdiner, als organisator van een socio-verzamel-evenement en het hoogbezoek van Barça aan Eindhoven, alles is uitgebreid terug te vinden in een met mooie foto’s voorzien artikel. Qua kampioenenbal mogen we in ons magazine uiteraard ook het puike optreden van de blaugranas op Wembley bij Tottenham in Londen niet vergeten, een nu al historische wedstrijd, waarin de Braziliaan Arthur Melo doorbrak als de nieuwe Xavi. In het hoofdinterview is Marc-André ter Stegen duidelijk over de problematiek in de verdediging, de linie waar het dit seizoen nog niet helemaal loopt.. “Het moet gewoon beter,” aldus de onbetwiste goalie, die onze landgenoot Cillessen maar weinig kans tot spelen laat. In de vaste rubrieken geven we aandacht aan de prestaties van de Barça dames in de Champions Leaque, maken we een uitstapje in Catalonië en kijken we bij de succesvolle buren van Girona, worden de fanreizen belicht en de mooie Clásico avond in de herfstvakantie. Doordrenkt van mooi fotowerk hopen we u weer veel lees- en kijkplezier te geven!
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 20 - nummer 1

Cover 20-1

Met de eerste editie van jaargang 20 (!) heeft de redactie weer prachtig werk geleverd en gebruik kunnen maken van veel eigen foto's! Zoals gebruikelijk in het eerste magazine kijken we hoe de zomer is verlopen en stellen we de nieuwe spelers voor. We verwelkomen Arthur, Lenglet, Malcolm en Vidal, deze laatste zelfs inclusief een interview. De nieuwe Nederlandse aanwinst bij de dames, Stefanie van der Gragt, wordt, onder een nieuwe rubriek 'FCB Feminí', natuurlijk niet vergeten. De A2-uitklapposter is vervangen door een A3-poster met aan de ene zijde de gebruikelijke spelersportretten en aan de andere zijde een prachtige foto van Ousmane Dembélé, gemaakt door onze eigen fotograaf Arnold Velders. Ook blikken we vooruit naar de Champions League, vertellen u meer over Barça's financiële records, presenteren een mooi artikel over bikkel Samuel Umtiti én bieden u een uitgebreid interview aan met reserve-captain Sergio Busquets. De rubrieken Spotlight op La Masía, Camp Nou Nieuws, de medische column van sportarts Jos Benders en de column van 'onze man in Barcelona', Norbert Bodegom, blijven vaste items.
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 19 - nummer 4

Cover 19-4

Het seizoen 2017/18 is voorbijgevlogen! Voor u ligt het laatste magazine van deze voetbalcampagne. Hierin besteden we natuurlijk uitgebreid aandacht aan het afscheid van levende legende Andrés Iniesta met een prachtige terugblik op zijn loopbaan en een interview met de grote man zelf. In het seizoensoverzicht bewandelen we met u de weg die Barça aflegde naar de Doblete en we nemen u mee terug naar de bekerfinale. Naast de gebruikelijke rubrieken blikken we terug op een geslaagde penyabijeenkomst in Dordrecht en op twee bijzondere reizen naar Barcelona met onder andere de allereerste Johan Cruijff Tour. Ook zetten we de Barça-jeugd, die knap de UEFA Youth League wisten te winnen, in het zonnetje.
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 19 - nummer 3

Cover 19-3In het derde magazine van dit seizoen rijgen we het verleden en heden aaneen. Zo blikken we vooruit op de aanstaande bekerfinale tussen FC Barcelona en Sevilla. Met Jordi Alba dromen we over een nieuwe triplete, maar denken we ook aan een eventueel afscheid van Andrés Iniesta. Ook het nabije en verre verleden komen aan bod, zoals de afgelopen wintertransferperiode met een voorstelronde van de aankopen Philippe Couthinho en Yerry Mina. We nemen afscheid van zowel de vertrokken Javier Mascherano, als Enrique “Quini” Castro, de ex-blaugrana die op 27 februari jl. op 68-jarige leeftijd is overleden. Tot slot bieden we u, naast de gebruikelijke rubrieken en een prachtige middenposter, een relaas over de eeuwige rivaliteit tussen Barça en stadsgenoot Espanyol, een introductie van een nieuw boek over Johan Cruijff, inclusief interview met medeschrijfster Vrougje Fikke, en het verhaal over de overname van de Barcelona Fanshop. We hopen dat u dit nummer weer met veel plezier zult lezen en dat we in het volgende nummer samen met u het nodige kunnen vieren!
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 19 - nummer 2

Cover 19-2

Voor het laatste magazine van dit kalenderjaar heeft de redactie zich voor de cover en openingsspread laten inspireren door de gouden Leo Messi, die voor de vierde keer de Europese topschuttersprijs in ontvangst heeft mogen nemen. Lieke Martens komt aan het woord in een interview en prijkt op de middenposter en daarnaast ging de redactie op pad om zowel Johan Neeskens als Edwin Struis te interviewen. Uiteraard ontbreekt de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd niet met een terugblik op de wedstrijd van Barça zonder thuispubliek en een uitgebreide analyse van onze 'man ter plaatse', Norbert Bodegom. Ook introduceren wij twee nieuwe rubrieken: ‘Spotlight op La Masía’, om u kennis te laten maken met voetbaltalenten in Barça’s jeugdopleiding, en ‘Medisch Barça’ van sportarts Jos Benders. Tot slot hopen wij u ook vaker mee terug in de tijd te mogen nemen met een reeks artikelen ‘Hoe is het met...?’, waarin een oudgediende aan bod komt. In deze editie bijt Johann ‘Hans’ Krankl het spits af.
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 19 - nummer 1

Cover 19-1

Zoals gebruikelijk met het eerste magazine van een nieuw voetbalseizoen kijken we volop naar wat de zomer ons heeft gebracht en wat de nieuwe campagne ons gaat brengen. We nemen afscheid van Neymar Jr. en verwelkomen naast de nieuwe coach Ernesto Valverde ook Gerard Deulofeu, Nélson Semedo, Paulinho en topaankoop Ousmane Dembélé. Onze Nederlandse trots Lieke Martens mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken! Naast de gebruikelijke spelersportretten en dubbelzijdige uitklapposter zetten we een aantal rubrieken ook deze jaargang voort, zoals Camp Nou Nieuws en de sporttakken van FC Barcelona. Ook kijken we vooruit naar de groepsfase van de Champions League, vertellen we u iets meer over het Japanse Rakuten, de kersverse hoofdsponsor van Barça, én bieden we u een exclusief tipje van de sluier voor een aanstaande publicatie van Edwin Winkels, een reisgids voor Catalonië & Barcelona die in november zal verschijnen.
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 18 - nummer 4

Cover 18-4

In het laatste magazine van dit seizoen kijken we uitgebreid terug op de campagne 2016-2017, die vooral werd gekenmerkt door wisselvalligheid en resulteerde in het behalen van de Spaanse Supercup en de Copa del Rey. Uiteraard nemen we afscheid van Luis Enrique en geven we u een korte introductie van zijn opvolger, Ernesto Valverde. Ook staan we, samen met Charly Rexach en Bakero, stil bij het 25-jarige jubileum van die ene avond op Wembley, toen Ronald Koeman Barça de eerste Europacup I ooit bezorgde. Verder bieden we u een portret van superster Neymar Jr, een prachtige middenposter van Jasper Cillessen en een interview met Frank de Boer. Ook kijken we terug op de penyabijeenkomst in Dordrecht, het bezoek van de fanclub aan Ziggo Sport, twee geslaagde fanreizen naar Barcelona en nog veel meer.
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)  


Jaargang 18 - nummer 3

Cover 18-3

Voor u ligt het derde fanclubmagazine van dit seizoen en dit keer zijn we éxtra trots op het eindresultaat. Niet alleen hebben we voormalig (en succesvol!) Barça-keeper Ruud Hesp weten te strikken voor een interview, maar kunnen we u ook een zeer exclusief interview bieden met onze nieuwste Nederlandse aanwinst in Barcelona: Jasper Cillessen! Dit keer dus eens aandacht voor de laatste linie op het veld én qua cover een terugkeer naar ‘vroeger’, toen Barça-voetballers met ons magazine poseerden. Naast de gebruikelijke rubrieken blikken we vooruit op de finale van de Copa del Rey eind mei, besteden we aandacht aan Lionel Messi die onlangs Ronald Koeman passeerde als vrijetrappenspecialist en schetsen we een portret van Denis Suárez. Uiteraard ontbreekt Johan Cruijff niet, nu het eerste jaar is gepasseerd dat hij niet meer onder ons is. Wij hopen dat u zult genieten van de inhoud en de vele prachtige foto’s!
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 18 - nummer 2
Cover 18-2In het winternummer pakken we dit keer uit met een uitgebreide spread over Europees topschutter Luis Suárez. Tevens blikken we met een interview en een spread terug op de weg die Andrés Iniesta bewandelde naar zijn 600 officiële wedstrijden voor FC Barcelona, kunt u lezen over het bezoek dat de fanclub bracht aan de boekpresentatie van Sierd de Vos en genieten we met een fotocollage na van een zeer geslaagde Sinterklaas-editie van de penyabijeenkomst. Tot slot hopen we u enige inspiratie te bieden voor de feestdagen, want er komt een flink aantal Barça- dan wel voetbalgerelateerde boeken aan bod, waaronder de bijzondere autobiografie van Johan Cruijff.
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)


Jaargang 18 - nummer 1
Cover 18-1Wij zijn er trots op om ook dit seizoen ons magazine aan u te presenteren. In het eerste nummer stellen we natuurlijk de aankopen van afgelopen zomer aan u voor en blikken we terug op de Spaanse Super Cup finale. We nemen afscheid van Dani Alves en introduceren twee nieuwe rubrieken: de andere sporttakken van FC Barcelona en ‘Camp Nou Nieuws’ (voorheen de Jeugdrubriek). Natuurlijk ontbreken de gebruikelijke spelersportretten en de uitklapposter, ditmaal een eerbetoon aan twee 'leden' van de Tridente, niet. Ook zijn wij enorm blij met het uitgebreide interview dat wij met ons erelid Johan Neeskens mochten doen. ‘Nees’ blikt hierin terug op zijn periode bij FC Barcelona, vertelt over zijn leven na het voetbal en spreekt ook over Johan Cruijff. Wij danken 'Johan Segundo' bijzonder hartelijk voor zijn medewerking! De redactie heeft dit magazine weer vol enthousiasme samengesteld en we hopen natuurlijk dat u deze met veel plezier zult lezen!
Bekijk het magazine... (Het 'laden' duurt even!)

Jaargang 17 - nummer 4
Cover 17-4Met trots presenteren wij u het laatste nummer van dit seizoen. Een seizoen dat in de laatste beslissende maanden werd gekenmerkt als een rit in een turbulente en emotionele roller coaster. Allereerst was er in maart het trieste nieuws van het overlijden van Johan Cruijff, hetgeen een enorme impact had op heel Can Barça en velen daarbuiten. Ondanks een geweldig eerbetoon in Camp Nou tijdens ‘el Clásico’ betekende de nederlaag in diezelfde wedstrijd de start van een sportieve malaise. Uitschakeling in de Champions League kon niet worden voorkomen en de strijd om de landstitel, die maanden lang zo zeker leek te zijn, kwam op de tocht te staan. Op het allerlaatste moment sloten de rangen binnen de selectie zich en leverde een geweldige eindsprint alsnog de ‘Doblet’ op. Om dit alles in het laatste magazine terug te laten komen, hebben we gekozen voor een seizoens-overzicht waarin de viering van de landstitel en de Copa del Rey worden uitgelicht én vanzelfsprekend uitgebreid wordt stil gestaan bij het trieste heengaan van Johan Cruijff. ‘Onze’ Johan, (postuum) erelid van de fanclub, verdient natuurlijk een prachtige ode, die we in de tweede helft van dit magazine hopen te hebben bewerkstelligd.
Bekijk het magazine...

Jaargang 17 - nummer 3
Cover 17-3De derde editie van dit seizoen biedt u een uiterst gevarieerd sortiment aan artikelen aan. Bijzonder trots zijn we op het interview met ons erelid Jordi Cardoner (vicevoorzitter van FC Barcelona), die ons wegwijs maakt in de wereld van de penyes. Tevens maar liefst twee interviews met respectievelijk Arda Turan en Ivan Rakitić. De Superturk en de Kroaat hebben hun plekje in de selectie verworven en kijken uit naar het winnen van de nodige titels dit seizoen. We besteden natuurlijk nog een keertje aandacht aan de uitzonderlijke vijfde Gouden Bal van Messi, waaraan een zeer leuke prijsvraag is gekoppeld, en de gewonnen finale van de Wereldbeker voor Clubs in Japan. Maar voor de rest is het vizier uiteraard op de nabije toekomst gericht. In mei staat de finale om de Copa del Rey tegen Sevilla te wachten en deze zomer zelfs heuse FCB voetbalkampen in Nederland. Genoeg dus om voor even onder te dompelen in blaugrana-sferen. 
Bekijk het magazine...

Jaargang 17 - nummer 2
Cover 17-2100% Messi. Dat is waar alles om draait in het decembernummer. Met januari in het nabije verschiet, en daarmee de Gouden Bal verkiezing met een aanzienlijke kans dat Messi zijn vijfde Ballon d’Or pakt, vond de redactie van de Fan Club Barcelona het tijd voor een hulde aan de maestro die uitgroeide tot de Messias van Barça. In deze special nemen wij u mee door de uitzonderlijke carrière van Messi. Van zijn geboortestad Rosario reizen we met Leo en zijn vader mee naar de Montjuïc-heuvel, waar het duo de eerste indrukken van Barcelona opdeed. We blikken terug op Messi’s periode in het jeugdvoetbal, stellen vier kenners vragen over de wereldvoetballer en schijnen ons licht over de Tridentes waarvan Messi tot dusver deel heeft uitgemaakt. Ook het allereerste interview ooit met Messi, zijn eerste doelpunt en bijzondere tijdschriftcovers waarop Messi is verschenen komen aan bod. Dat, en nog veel en veel meer, uiteraard voorzien van de mooiste foto’s die we tot onze beschikking hebben! Bijzondere dank gaat uit naar ons langstzittende redactielid Geert Cuypers, die voor deze bijzondere Messi-special het initiatief nam en voor deze speciale gelegenheid nauw betrokken was bij de eindredactie.
Bekijk het magazine...

Jaargang 17 - nummer 1
Cover 17-1Onder het mom van het nieuwe seizoen (2015-2016) hebben we de cover in een nieuw jasje gestoken en we hopen natuurlijk dat deze in de smaak valt. Ditmaal staat Sergio Busquets voorop, over wie u meer kunt lezen in een uitgebreid interview. Uiteraard geven we u een inleiding tot het seizoen, introduceren we alvast Arda Turan en Aleix Vidal en blikken we terug op de presidentsverkiezingen, die Josep María Bartomeu tot nieuwe clubpresident kroonden. Zoals u van ons bent gewend hebben we de spelersportretten gecombineerd met een uitklapposter, ditmaal een schitterende foto van aanvoerder Andrés Iniesta. De tweede helft is gevuld met een verslag van het voetbaltoernooi bij Excelsior waaraan de fanclub deelnam, de gebruikelijke jeugdrubriek en een nieuwe ‘Ontdek Barcelona’ rubriek, waarin onze dames u meer zullen vertellen over de verschillende barrio’s van de Catalaanse hoofdstad. De ‘Ik was erbij’ rubriek besteedt aandacht aan de komst én het vertrek van Pedro Rodríguez en u kunt uitgebreid lezen over het bijzondere bezoek dat de fanclub bracht aan het Barça Archief, dat is gevuld met eindeloos veel historisch materiaal over de club! We sluiten af met een vooruitblik op de Wereldbeker voor Clubs, waaraan Barça komende december in Japan zal deelnemen. 
Bekijk het magazine...

Jaargang 16 - nummer 4
Cover 16-4Deze keer een waar kampioensnummer waarin we volop de tweede Triplete in de geschiedenis van FC Barcelona vieren! In het seizoensoverzicht blikken we uitgebreid terug en nemen we u, via allerlei hoogte- en dieptepunten, mee van het prille begin naar het grandioze slotstuk. Met een prachtig interview en schitterende foto’s nemen we in stijl afscheid van clublegende Xavi. U kunt de spectaculaire finales Copa del Rey en Champions League herbeleven in de respectievelijke verslagen en uitvoerig lezen over het debuutseizoen van Luis Suárez, met natuurlijk aandacht voor het supertrio MSN. Ook vindt u een analyse van trainers in het buitenland met een Barça-verleden, die elkaar dit seizoen in de Champions League troffen en goed waren voor veel doelpunten: toeval? De rubriek ‘Achter de Schermen’ is voor het laatst, met de schijnwerpers op onze jongste vrijwilligers Maarten en Jacco. In hun Jeugdrubriek kunt u uw Barça-kennis testen met een kennisquiz.
Bekijk het magazine...

Jaargang 16 - nummer 3
Cover 16-3Deze editie biedt wederom een breed assortiment aan artikelen, waarbij de Argentijn Javier Mascherano ditmaal in de picture staat. Met een portret wordt de alsmaar belangijker wordende centrale middenvelder dan wel verdediger uitgelicht. Via een interview met doelman Claudio Bravo komen we te weten dat er toch stiekem over een mogelijke Triplete wordt gesproken in de blaugrana kleedkamer. In de finale om de Copa del Rey in het eigen Camp Nou kan een belangrijke prijs worden binnengehaald. Een vooruitblik op de wedstrijd tegen Athletic Bilbao mag dan ook niet ontbreken. In het magazine kijken we nog eenmaal terug op de carrière van ex-blaugranas Henry en Abidal. Zij hingen recent de voetbalschoenen aan de wilgen. Afscheid nemen moest ook Technisch Directeur Zubizarreta, alleen tegen wil en dank. Waar ging het toch mis en hoe moet het nu verder met het transferverbod? De komst van een technische commissie onder leiding van Ariedo Braida moet daar een oplossing voor gaan bieden. Naast de vaste rubrieken sluiten we het magazine met een exclusief interview met Henk ten Cate, de Amsterdammer die niet alleen terugblikt op zijn prachtige periode als assistent coach van Frank Rijkaard in de periode 2003-2006, maar ook zijn mening geeft over het Barça van Luis Enrique, waarvan hij de laatste weken toch wel kan genieten.
Bekijk het magazine...

Jaargang 16 - nummer 2
Cover 16-2Deze editie is maar liefst nummer vijftig (!) van onze eindredacteur Henk van der Tas, een spectaculaire mijlpaal die even in het zonnetje gezet mag worden! In dit magazine wordt er uitgebreid teruggekeken op de afgelopen tien seizoenen van de ‘buitenaardse’ Lionel Messi bij FC Barcelona, die daarin ongekende successen heeft behaald. Tussendoor vindt u tevens het verhaal van de ‘Messi Space Scooter’ en een prijsvraag waarmee u er een kunt winnen! Ook Barça-aanwinst Luis Suárez staat in de schijnwerpers; de redactie biedt u een exclusieve voordracht uit de onlangs verschenen Nederlandse vertaling van zijn autobiografie, plus de kans om een exemplaar te winnen. Natuurlijk komt het recente tweeluik Barça-Ajax aan bod met prachtige foto’s en de eigen ervaringen van de schrijvers in en rondom Camp Nou en de Amsterdam ArenA. U kunt tevens een interview met voetbaldirecteur Andoni Zubizarreta lezen, evenals een terugblik op de penyabijeenkomst bij NAC Breda en een verslag van de fanreis Barça-Sevilla, de wedstrijd waarin Messi topscorer allertijden van La Liga werd. Na de gebruikelijke rubrieken wordt het magazine afgesloten met een interview met ex-blaugrana Phillip Cocu, huidig hoofdtrainer van PSV. Bekijk het magazine...

Jaargang 16 - nummer 1
Cover 16-1De redactie heeft er een flinke kluif aan gehad om de haast oneindige stroom van nieuwe spelersaankopen die FC Barcelona in de zomerperiode binnenhaalde in kaart te brengen. De introductie van de aanwinsten neemt zodoende een groot deel van het clubblad in beslag. Van coach Luis Enrique tot aan Douglas Pereira dos Santos, ze worden allemaal aan u gepresenteerd, waarbij de nieuwbakken blonde Kroatische middenvelder Ivan Rakitić middels een interview verder wordt uitgelicht. De fors gerenoveerde selectie gaat onder leiding van Enrique op zoek naar nieuw elan. Niet alleen in de Primera División, maar ook in de Champions League, waar het voor de tweede achtereenvolgende keer Ajax zal treffen in de poulefase. De interessante loting met ook Paris St. Germain en Apoel Nicosia krijgt uiteraard de nodige aandacht in ons magazine, dat zoals in iedere eerste uitgave van het seizoen is voorzien van een uitklapposter. De selectiefoto was op het moment van het ter perse gaan nog niet voorradig, waardoor voor twee prachtige spelersfoto’s is gekozen. Via de bekende vaste rubrieken ‘Achter de schermen’, ‘Toeristisch Barcelona’ en de ‘Jeugdrubriek’ sluiten we af met een mooi interview met ex-blaugrana Ronald de Boer, die niet alleen terugkijkt op zijn verblijf in Catalonië, maar ook zijn deskundige visie geeft op de huidige selectie van FC Barcelona. Bekijk het magazine...

Jaargang 15 - nummer 4
Cover 15-4Via variërende artikelen wordt teruggekeken op een bewogen jaar waarin geen hoofdprijzen werden gewonnen en het randgebeuren helaas de boventoon voerde. Andrés Iniesta steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en geeft in een interview ruiterlijk toe dat er collectief gefaald is deze jaargang. Door de bloedstollend spannende finale van de ‘verloren’ Spaanse kampioensstrijd met Atlético Madrid werd het afscheid van de dragende spelers Carles ‘Tarzan’ Puyol en Víctor ‘Doble V’ Valdés een beetje onderbelicht. De aanvoerders, die om verschillende redenen na een zeer lang dienstverband een punt zetten achter een spelerscarrière bij Barcelona, worden in het magazine nog eenmaal in het zonnetje gezet.

Via een ‘in memoriam’ nemen we helaas ook afscheid van de veel te vroeg overleden coach Tito Vilanova, een verlies dat bij iedereen in Can Barça hard aankwam. Verder aandacht voor het bestuursbesluit een referendum te organiseren om de leden toestemming te vragen over een verbouwing van Camp Nou. De fanclub was er begin april bij en stemde mee; ‘Si o No’. Naast de traditionele fanreisverslagen nemen we u in dit magazine ook mee naar culinair Calella. De beschrijving van de overheerlijke gerechten in de Catalaanse badplaats, waar de fanclub haar uitvalbasis heeft, zal u hopelijk overtuigen om wellicht volgend seizoen een keer met een fanreis mee te gaan. Alvorens Barça onder de nieuwe coach Luis Enrique aan een nieuwe episode in de clubhistorie gaat beginnen, zetten we eerst voor u nog even alle Barça internationals, die op het WK zullen verschijnen, op een rij. Mocht Nederland in Brazilië geen wereldkampioen worden, dan weten we welke landen we als alternatief kunnen aanmoedigen. Bekijk het magazine...

Jaargang 15 - nummer 3: "15 jaar Fan Club Barcelona!"
Cover 15-3We beginnen dit bijzondere jubileumnummer, de fanclub bestaat op 9 april 2014 immers precies 15 jaar, met een interview met de behendige aanvaller Alexis Sánchez, daarna een introductie van Sergi Roberto en de Afrikaanse Parels van Barça B, middenvelder Alex Song vertelt in een interview waarom hij verdedigt, gevolgd door een boekbespreking over de biografie van steraanvaller Lionel Messi. Zoals iedereen weet, staat FC Barcelona weer in de finale van de Copa del Rey en hierin staat het tegenover aartsrivaal Real Madrid. Dit is inmiddels de zevende keer en daarom kijken we terug hoe de vorige zes finales zijn afgelopen. Als laatste in het eerste deel van dit magazine stellen we de nieuwe voorzitter Josep María Bartomeu aan u voor.
Cover jubileum uitgave 15-3De jubileumbijlage
Hierna volgt de jubileum-fotospecial met de beste foto’s uit de 15 jaar dat de Fan Club Barcelona bestaat, per rubriek voorzien van schitterende foto’s. Zo zien we enkele
oud-spelers met een fanclubmagazine, waarna de bestuurlijke activiteiten aan bod komen met enkele foto’s uit de begintijd van de fanclub. Ook de twee Nederlandse trainers, die tijdens het bestaan van de fanclub aan het roer hebben gestaan, worden niet vergeten. Aansluitend een aantal foto’s van Nederlandse spelers die de afgelopen 15 jaar blaugrana waren. Van de Nederlandse spelers is het een kleine stap naar de buitenlandse supersterren zoals Rivaldo en Ronaldinho. De grootste ster van allemaal is natuurlijk Messi. Hij krijgt natuurlijk een hele pagina met foto’s. Van de diverse bijzondere activiteiten, die de fanclub de afgelopen 15 jaar heeft georganiseerd, zijn ontzettend veel foto’s. We hebben er een paar geselecteerd voor deze jubileumeditie. Naast de wereldsterren hebben we de afgelopen 15 jaar volop mogen genieten van een aantal andere Catalaanse grootheden en daarom is er een pagina aan Puyol, Xavi en Iniesta gewijd. De meest succesvolle trainer uit de geschiedenis ontbreekt natuurlijk ook niet. Van Guardiola hebben we dan ook enkele hele mooie foto’s gevonden. Sinds 9 april 1999 hebben we drie Champions League finales mogen mee maken (en alle drie gewonnen), dus ook hier besteden we aandacht aan. De fotospecial wordt afgesloten met een hele rits elftalfoto’s uit diverse seizoen.
Het tweede deel van het magazine begint met de vaste rubriek “Achter de schermen”, gevolgd door een verslag van de eerste twee fanreizen van dit kalenderjaar, met daarin een heuse en zeer bijzondere primeur. Ook de rubriek “Ik was er bij” levert weer een mooi verhaal op van Geert. De bespreking van het boek 'Barcelona versus Real Madrid' sluit naadloos aan op het verhaal van Geert. In de jeugdrubriek deze keer volop aandacht voor Neymar en de kids kunnen hem zelfs imiteren. Het magazine wordt afgesloten met een exclusief interview met oud-Barçaspeler Boudewijn Zenden. Bekijk het magazine...

Jaargang 15 - nummer 2
Cover FCB 15-2We beginnen dit nummer met een interview met topverdediger Gerard Piqué en twee mooie spreads over de bijzondere en langverwachte wedstrijden tegen Ajax, gevolgd door een verhaal over 'vijf jaar lang meer balbezit', een introductie van defensief talent Marc Bartra, een artikel over de vele boeken over Lionel Messi en het verslag van de gezellige penyabijeenkomst in Waalwijk. Het tweede deel begint met een reportage van de eerste fanreis met veel foto’s van de reizigers zelf, de rubriek 'Ik was erbij' van Geert Cuypers en in ‘Culinair Barcelona’ de smakelijke suggesties van Marieke Wildenberg. Ook kunt u er een verslag van de tweede nationale Voetbalvakbeurs lezen en in 'Achter de schermen' deze keer kennis maken met fotograaf Arnold Velders. Bijzondere aandacht vragen wij voor de nieuwe rubriek 'De jeugd aan het woord' van onze talentvolle jongelingen Jacco Meeuwis en Maarten de Schutter. Zij hebben inmiddels hun draai gevonden en we zijn er oprecht trots op dat zij onderdeel uitmaken van onze redactie. We sluiten de decembereditie af met een paar prachtige artikelen over erelid Johan Cruijff, inclusief een interview met ‘El Salvador’.
Bekijk het magazine...

Jaargang 15 - nummer 1
Cover 15-1We beginnen deze editie natuurlijk met veel aandacht voor de nieuwkomers Neymar Júnior en coach Gerardo ‘Tata’ Martino, en daarna een uitgebreid interview met capitán Xavi Hernández. Het unieke thema ‘Barça versus Ajax’ komt natuurlijk aan bod, voorafgegaan door een blik op Barça’s eerdere Europese avonturen in Nederland. Het eerste deel eindigt met een artikel over het nieuwe uitshirt, dat een stille steun is aan 'de Catalaanse zaak rondom onafhankelijkheid'. In het midden vindt u, zoals gebruikelijk in de eerste seizoenseditie, een prachtige uitklapposter met o.a. de portretten van alle spelers en door onze fotografen geschoten posters van het Team en van Neymar. In het tweede katern deel 5 van de rubriek ‘Achter de schermen’ en drie nieuwe items, te weten 'De (culinaire) tip van…’ met deze keer de beurt aan Diana, 'Ik was erbij!' van onze razende reporter Geert en een reis door de tijd met eindredacteur Henk in de rubriek ‘In de Barça Tijdmachine’. Verder de vaste ledenrubriek, een ode aan Lionel Messi en tot slot een exclusief interview met oud-speler Michael Reiziger. Bekijk het magazine...

Jaargang 14 - nummer 4
Cover 14-4We beginnen deze editie natuurlijk met heel veel aandacht voor het seizoen van de 22ste landstitel, de vierde in 5 jaar! Nadat we 'een beetje zijn uitgevierd' vervolgen we met een interview met rechtsback Jordi Alba en artikelen over de 'krijger' Abidal en Barça '10 jaar aan de top'. De poster is er vanzelfsprekend een van het feestende team. Het tweede deel van het blad begint met de rubriek 'Achter de schermen'. Daarin deze keer het meest onderbelichte, maar waarschijnlijk belangrijkste bestuurslid, penningmeester Johan Wouterse. Verder komen aan bod: de fanreizen van april en mei, in "De hobby van . . " de voetbalacademie van Cesc Fàbregas, in "Ontdek Barcelona" de reïncarnatie van stierenvechtersarena 'Las Arenas', een geanimeerd artikel over de Barça Toons en, vanwege het 14-jarig bestaan, een speciale 'dankpagina'. We sluiten af met een exclusief interview met oud-speler Mark van Bommel en natuurlijk de ledenrubriek. Bekijk het magazine...

Jaargang 14 - nummer 3
Cover 14-3We beginnen deze editie met een groot interview met captain Carles Puyol, gevolgd door artikelen over de vierde Gouden Bal voor Lionel Messi, het debuut van Adrés Iniesta en ongeslepen diamant Gerard Deulofeu.

We vervolgen dit blad met een verslag van de penyabijeenkomst bij Excelsior, Jordi Roura in de schijnwerpers, deel 3 van de rubriek 'Achter de schermen' en verslagen van drie fanreizen. In 'Meer dan voetbal' belichten we Gerard Piqué, Antoni Gaudí komt aan bod bij 'Ontdek Barcelona' en Víctor Valdés in 'De vele Barça-records'. We sluiten af met de nieuwe biografie van Pep Guardiola, de Road to Wembley en de vaste ledenrubriek.
Bekijk het magazine...


Cover 12-4Natuurlijk staat deze editie bol van de artikelen over (en heel veel foto's van) de kampioenschappen in de Lliga en de Champions League. Zo hebben we een uitgebreid seizoensoverzicht, het 'eeuwig genieten van een hemels Barça' en de finale op Wembley. We vervolgen met een artikel over het bijzondere bezoek dat een delegatie van de fanclub mocht brengen aan President Sandro Rosell en Vicepresident Jordi Cardoner, die beiden tijdens dit bezoek konden worden benoemd tot ereleden van de fanclub. Verder een prachtige middenposter, verslagen van de laatste twee fanreizen en van de penyabijeenkomst in Den Haag en een artikel over het bijzondere Barça-B. We vervolgen met de vaste seizoensrubrieken 'de vele records van Barça' en 'Barcelona effe anders' en tot slot de 'sluitpost', een artikel over Zamora-winnaar en topstopper Víctor Valdéz. Bekijk het magazine...
Jaargang 12 - nummer 4

Cover 12-3We beginnen deze uitgave met een exclusief interview met 'toch een beetje onze' middenvelder Ibrahim Afellay. Verder artikelen over Messi's Gouden Bal, Barça's historie betreffende diezelfde trofee en een steunbetuiging aan steunpilaar Éric Abidal. We vervolgen met items over 'Qatardiola', hoofd jeugdopleiding Guillermo Amor, maar liefst drie fanreizen, de aanstaande droomfinale in de Copa del Rey, de vele records van Barça (een nieuwe rubriek), een 'bijzondere ervaring in Valencia', wederom 'Barcelona effe anders' en tot slot een exclusief interview met oud-speler Phillip Cocu.
Bekijk het magazine...
Jaargang 12 - nummer 3

Jaargang 12 - nummer 2
Cover 12-2In deze uitgave beginnen we met een exclusief interview met superspelverdeler Xavi Hernández. Verder artikelen over de gedreven aanpak van coach Guardiola, wanneer je stoutste droom uitkomt (5-0 ☺), technisch directeur Andoni Zubizarreta, 'Herr Piquenbauer' en de komst van Ibrahim Afellay. We vervolgen met items over de recordreis naar Sevilla (ook al 5-0), het feest in Breda, onze sociale media (met een presentatie van de sociale media redactie), 'Glamour Barça', 'Klein Catalonië' in Rotterdam, Barcelona 'effe anders', de poule fase van de Champions League en het behalen van de 2.500ste competitiewedstrijd. Bekijk het magazine...

Jaargang 12 - nummer 1
Cover 12-1Dit nummer gaat bij ons intern de boeken in als het nummer waar de meeste uren aan zijn besteed. Complimenten aan de redactie, en in het bijzonder onze hoofd- en eindredacteur Henk van der Tas, voor hun fantastische inzet zijn hier absoluut op zijn plaats. Het resultaat mag er weer zijn. In deze uitgave beginnen we met een exclusief interview met middenvelder Sergio Busquets (wederom van onze vaste man in Barcelona: Norbert Bodegom). Verder artikelen over de zo geroemde huisstijl van Barça, de nieuwe spelers en nieuwe voorzitter, de WK finalegoal van Andrés Iniesta en de bijzondere voorbereiding van het seizoen. We vervolgen met items over Xavi en Barcelona 'effe anders' en tot slot een exclusief interview met Jordi Cruijff. En natuurlijk ontbreekt de "begin van het seizoenposter" niet. Dit keer met prachtige actiefoto's van Iniesta en David Villa. Bekijk het magazine...

Jaargang 11 - nummer 4
Cover 11-4In deze uitgave beginnen we met een prachtig seizoensoverzicht en een exclusief interview met topscorer Lionel Messi. Verder een unieke fanbijdrage ("Waar was jij toen Messi er vier maakte?"), de successen van Barça's President en ons erelid Joan Laporta, een spelersvergelijk tussen Henri en Bojan, een prachtige middenposter van "Zamora" Víctor Valdés, en terug in de tijd met spits Romario. We vervolgen met een artikel over alle Blaugranas op het WK, een rapportage over het erevoorzitterschap van Barcelona van ons erelid Johan Cruijff, in de rubriek "sages en legendes" een artikel over Canaletes, een verslag van de penyabijeenkomst in Heerenveen en een artikel over Barça's activiteiten op de sociale netwerken Twitter en Facebook. We sluiten af met een exclusief interview met trainer, commentator en Barça-liefhebber Ron Jans. Bekijk het magazine...

Jaargang 11 - nummer 3
Cover 11-3In deze uitgave een exclusief interview met spits Zlatan Ibrahimović en bijzondere artikelen over het zes-doelpunten-record van Pedro, de 100 doelpunten van Messi en de digitalisering van het museum. Verder een interessant vergelijk tussen rechtsbacks Dani Alves en Beletti, leuke verslagen van alle resterende fanreizen van dit seizoen, prachtige specials over Pep Guardiola en la Moreneta en aandacht voor stichting de NEES van erelid Johan Neeskens en de nieuwe film Johan Primero van de hand van alweer een Johan (Kramer). Verder een exclusief interview met Jiskefetter en bekend schrijver Herman Koch en items over het Marc van Bommel talenten adoptieplan en de aanstaande presidentsverkiezingen. De middenposter is dit keer een prachtige weergave van een feestvierende (en alsmaar scorende) Lionel Messi, gemaakt door onze eigen huisfotograaf Arnold Velders.
Bekijk het magazine...

Jaargang 11 - nummer 2
Cover 11-2In deze editie o.a. een exclusief interview met "verdedigingsblok" Gerard Piqué en artikelen over de Gouden Bal van Messi, de wervelende show tegen Internazionale, de jeugdopleiding La Masia en het Catalaanse bondscoachschap van erelid Johan Cruijff. Verder een vergelijk tussen Victor Valdés en Edwin van der Sar, een verslag van de eerste fanclubreis, het debuut van voetbaltweeling Frank en Ronald de Boer, een relaas over de succesvolle penyabijeenkomst in Breda, een prachtig item over "El Culé" en een exclusief interview met topcommentator Sierd de Vos. We eindigen gepast met het slot van de carrières van de oude Barcelonatoppers Phillip Cocu en Henke Larsson. Bekijk het magazine...

Jaargang 11 - nummer 1
Cover 11-1In deze editie een exclusief interview met nieuwkomer Maxwell, de presentatie van de nieuwe spelers en aanstormende jeugd, een verslag van de voorbereiding en, inmiddels als te doen gebruikelijk in het eerste seizoensnummer, een grote meerzijdige poster. Verder een nieuw seizoensitem over grote sterren die ooit voor Barça speelden, met als opener Diego Maradona, een vergelijk tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, nog een nieuw seizoensitem over tradities of sagen van de Club, waarin 'el Avi' (Barça's eigen 'Opa') als eerste glorieert, een artikel over de Wereldbeker en een exclusief interview met BN-er en Barçafiel Raoul Heertje.
Bekijk het magazine...

Jaargang 10 - nummer 4
Cover10-4.jpgIn deze laatste jubileumuitgave natuurlijk veel aandacht voor de prijzen, die Barcelona dit seizoen heeft mogen winnen. Zo hebben we een exclusief interview weten te regelen met de, vooral recentelijk veel nagejaagde tweede man van Barcelona, vice-president Alfons Godall. Een uiterst aimabele man en tevens zeer gewaardeerd erelid van de fanclub. Hij geeft zijn bestuurlijke visie op het afgelopen superseizoen. Minstens zo belangrijk zijn natuurlijk de behaalde successen. Samengevat komen zij aan bod in een prachtig artikel over "el Triplet", aangevuld met bijzondere reportages, zoals de meeslepende belevenissen van "Drie Romeinen", het grote feest rondom de Copa del Rei en de revanche van Eto'o. En natuurlijk sluiten we het seizoensitem over het 10-jarig bestaan van de fanclub waardig af. Met één gewonnen wedstrijd, nota bene een 2-0 winst op het team van de Johan Cruyff Foundation (met de Meester zelve), en drie verloren matches, beleefde het fanclubteam op 11 juni één van de meest gedenkwaardige feestelijkheden in het bestaan van de fanclub en deed daarmee bovendien, mede dankzij de gulle sponsors, een flinke duit in het goede doelen zakje van de Foundation. Een mooi verslag in dit blad. En alsof het nog niet genoeg is volgen nog: de verslagen van 3 fanreizen, het onvergetelijke Magic Team, een exclusief interview met BN-er en Barça-fanaat Hans Kraaij Junior en een verslag van de fantastische penyabijeenkomst in Tilburg, waar vele die hard-fans, met de 6-2 winst uit bij Madrid, één van de mooiste voetbalavonden ooit beleefden.
Bekijk het magazine...

Jaargang 10 - nummer 3
Cover 10-3In deze uitgave vervolgen we het seizoensitem over het 10-jarig bestaan van de fanclub. Daarnaast vindt u in dit blad exclusieve interviews met Thierry Henry, sportcommentator Tom Egbers en onze eigen Dick Bennis. Verder het voetbalalfabet van Lionel Messi, een portret van de nog vrij onbekende assistent Tito Vilanova en artikelen over Barça in de Copa del Rey, de fanclubreis van februari, de Champions League reis, de penyabijeenkomst in Amsterdam, het vijfduizendste doelpunt, de fanclub op het world wide web en het gouden Dream Team. "Elk nadeel heeft zijn voordeel." Deze gevleugelde tekst van Johan Cruijff is zeker van toepassing op dit nummer van ons fanclubmagazine. Met het dalend aantal advertenties wordt de redactionele ruimte voor "voetbalemotie" alsmaar groter. En dit magazine zit daarmee voller dan ooit.
Bekijk het magazine...
Jaargang 10 - nummer 2
Cover 10-2.jpgIn dit nummer een vervolg op het seizoensitem over het 10-jarig bestaan van de fanclub. Daarnaast vindt u in dit blad exclusieve interviews met ijzervreter Dani Alves en de maker van het winnende doelpunt in de Europa Cup I-finale van 1992, Ronald Koeman. Dit keer in zijn hoedanigheid als voetbalcommentator. Verder portretten van Andrés Iniesta en Sergio Busquets, artikelen over de laatste Barcelonese derby op Montjuïch, het nieuwe trainingscomplex "Joan Gamper", het ledentevredenheidsonderzoek en het tweede deel over de gouden teams van Barcelona. Bekijk het magazine...


Jaargang 10 - nummer 1
Cover 10-1.jpgEen speciaal nummer van de hand van onze talentvolle redactie waarin, naast veel voetbal en een prachtige tweezijdige middenposter, ook het 10-jarig bestaan van de fanclub vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht. Verder vindt u in dit blad een exclusief interview met "leider" en EK-topper Xavi Hernández Creus, een presentatie van de nieuwe spelers en trainer, een (foto)verslag van de voorbereiding en Joan Gamper, het eerste artikel van een vierdelige serie over de gouden teams van Barcelona, een artikel over de nieuwe website en een exclusief interview met persicoon Johan Derksen. Bekijk het magazine...

Jaargang 13 - nummer 1
Cover 13-1We openen dit nummer met een interview met rechterspits Pedro Rodríquez en vervolgens de presentatie van de nieuwe toppers Cesc Fàbregas en Alexis Sánchez. "De nieuwe uitdaging" biedt hierna een vergelijk tussen het Dream Team van Johan Cruijff en het "Pep Team". Daarna wordt de jeugd van La Masia uitgelicht, maken we kennis met het 1.200ste lid, en komt, als te doen gebruikelijk, de voorbereiding van dit seizoen uitgebreid aan bod. Het item "De vele records van Barça" keert ook dit seizoen terug en nieuw is de rubriek "Ontdek Barcelona", waarin leuke activiteiten in en rond Barcelona onder de aandacht worden gebracht. We vervolgen met een exclusief interview met de Roemeense legende en oud-Barçaspeler Gheorghe Hagi en sluiten af met onze bijzondere "zoektocht naar tienen". Vanzelfsprekend ontbreekt de "begin van het seizoenposter" niet. Dit keer met o.a. een foto van de selectie en een mooie actiefoto van Fàbregas. En er is nog een vermeldenswaardige nieuwtje. Op de laatste binnenpagina, naast de vertrouwde column van Norbert Bodegom, verschijnt vanaf dit seizoen de rubriek "Queets". Het gaat hier om leuke en/of interessante "quotes" die als "tweets" op Twitter te lezen zijn. Bekijk het magazine...

Jaargang 13 - nummer 2
Cover 13-2Dit keer een extra bijzonder nummer, dat samenvalt met het 12½-jarig bestaan van de fanclub (formeel op 9 oktober j.l.). Het betreft hier namelijk de 50ste editie sinds de oprichting van de fanclub in 1999. Het is om die reden een majestueus magazine met een "gouden" randje, waarvoor we onze partner Drukkerij Vijgenboom uit Venlo erg dankbaar zijn. We beginnen deze speciale uitgave met een interview met baltovenaar Andrés Iniesta en vervolgens een special over Thiago Alcántara, waarna de drie grootste scherpschutters van Barcelona aan bod komen. We gaan verder met een artikel over de, in meer opzichten, succesvolle penyabijeenkomst, steken een 'hart onder de riem' van de revaliderende Ibrahim Afellay en gaan terug in de tijd naar de gouden generatie van 1987. Na de mooie middenposter van het Team een historische kijk op 50 magazines, een special over het Barça Huis in Japan en een relaas over de Champions League avonturen van zaalvoetbalteam Eindhoven. Daarna volgt een verslag van de dikbezette fanreis in oktober, is er wederom aandacht voor de vele records van Barça, zetten we de rubriek 'ontdek Barcelona voort en sluiten we af met een exclusief interview met ex-Barçaspeler en thans Feyenoorder Dani Fernández. Bekijk het magazine...

Cover 13-3We beginnen dit nummer met een interview met middenvelder Cesc Fàbregas en vervolgen met veel aandacht voor het 'fenomeen Messi'. Verder artikelen over jongleur Isaac Cuenca, de Barça hype in Japan, het nieuwe boek 'Barça, Baaarça!' van de Belgische schrijver Raf Willems en een mooie middenposter van Xavi.

In het tweede deel gaan we verder met de seizoensrubriek over de jeugd, de verhalen van de drie doelpuntrijke fanreizen, de 'koppende' Puyol, de aanstaande finale van de Copa del Rey en de vaste rubrieken over de records van Barça en 'Ontdek Barcelona'. We sluiten af met een exclusief interview met de Bourgondische "Belg" Johan Boskamp. Bekijk het magazine...

Jaargang 13 - nummer 3


Cover 13-4Deze bijzondere editie staat voor een belangrijk deel in het teken van het afscheid van succescoach Pep Guardiola en begint natuurlijk met een dankwoord aan de man die 'ons' 14 prijzen in 4 jaar tijd bezorgde. Hierna volgen het traditionele seizoensoverzicht, een verslag van de finale van de Copa del Rey, een interview met vijfvoudig Zamorawinnaar Victor Váldes en een alleraardigst artikel over 'vuurpijl' Cristian Tello. Na de prachtige 'Copa Campions' poster wordt het tweede deel van het blad ingevuld met een presentatie van het 1.300ste lid, de penyabijeenkomst in het Gelredome, de laatste twee fameuze fanreizen en verhalen over de 'FCB Foundation' en Herbalife & Messi. We eindigen met het seizoensitem over de Barça-jeugd, 'Ontdek Barcelona' en de rubriek over de vele records. Bekijk het magazine...
Jaargang 13 - nummer 4
Cover 14-1We beginnen deze editie met de Europees voetballer van het jaar, Andrés Iniesta, een inleiding op het nieuwe seizoen, de nieuwe technische staf, onder leiding van ‘Professor’ Tito Vilanova. Natuurlijk stellen we de nieuwkomers Alex Song en Jordi Alba voor, gevolgd door een interview met laatstgenoemde en als te doen gebruikelijk doen we ook verslag van de voorbereiding. In het midden vindt u, zoals u dat ondertussen al jaren gewend bent, een prachtige uitklapposter met o.a. de portretten van alle spelers en eigen posters van het Team en aanvoerder Xavi Hernández. In het tweede deel starten we met een nieuwe langlopende serie, genaamd ‘Achter de schermen’, waarin we u een blik gunnen in de werkzaamheden, die de verschillende vrijwilligers verrichten om uw fanclub draaiende te houden. Onze voorzitter is als eerste aan de beurt. We vervolgen met de vaste items over de Records van Barça en Ontdek Barcelona.
‘De hobby van . . ‘ is een nieuw rubriek en gaat de eerste keer over ‘Hiphop Pinto’. Voorts doen we verslag van de ‘Messi foto actie’ van het NRC, hebben we een exclusief interview met voormalig Barça speler en de huidige coach van Feyenoord, Ronald Koeman. We sluiten af met de nieuwe ledenrubriek, waarin dit keer onze zeer jonge journalisten Maarten de Schutter en Jacco Meeuwis voor het voetlicht treden. Bekijk het magazine...

Jaargang 14 - nummer 1
Jaargang 14 - nummer 2
Cover 14-2We beginnen deze editie met een groot interview met het fenomeen, Lionel Messi en vervolgen dit nummer met artikelen over stille kracht Martín Montoya, de vriendschap tussen Xavi en Iker Casillas, de roep om Catalaanse onafhankelijkheid en het Mini Estadi. Ook de vaste items 'De jeugd van Barça', 'Achter de schermen', 'De vele records van Barça' en de 'Ledenrubriek' komen weer aan bod. Verder verslagen van de eerste fanreis en de eerste penyabijeenkomst van dit seizoen. In 'De hobby van . . ' ditmaal Andrés Iniesta's passie voor wijnen. In de rubriek 'Ontdek Barcelona' wordt een link gelegd tussen Montjuïc en de oprichter van FC Barcelona, Joan Gamper, gevolgd door een verslag van de fanclub's aanwezigheid op de allereerste voetbalvakbeurs in Nederland. Tot slot een exclusief interview met voormalig Barça-speler en huidig coach van Ajax, Frank de Boer. Bekijk het magazine...