Penyabijeenkomsten

Twee keer per jaar organiseert de fanclub op wisselende voetballocaties een landelijke penyabijeenkomst meesttijds rond de wedstrijden tegen Real Madrid.


Matchoholic Stadion - FC Dordrecht
16 oktober 2022

Samen winnen of verliezen, na jaren van het organiseren van penyabijeenkomsten weten de bezoekers van het fanclub-evenement niet anders. De uiteenlopende resultaten van de blaugranas tegen de witten zijn door de jaren bijkans los komen te staan van het slagen van een penyabijeenkomst. Zo ook op zondag 16 oktober in Dordrecht.

Groepje penya 20221016

Reünie
Prachtige overwinningen of teleurstellende nederlagen, het allerbelangrijkste is toch het wederzien van de leden en aanhang. Na een jaar sloeg het fanclubcircus haar tent op aan de Krommedijk 210 in Dordrecht. De plaatselijke FC was de gastheer van het normaliter halfjaarlijkse evenement. Zonder enige coronarestricties mochten we gelukkig opnieuw vele oude bekenden begroeten en kon er flink bijgekletst worden. Het voelt inmiddels als een familiereünie, hetgeen het organiseren al meer dan de moeite waard maakt.

Jeugdig elan
Door de gunstige aanvangstijd van de klassieker mochten we toch best wat jeugdig elan verwelkomen. Prima voor de Kids-quiz en de nodige voetbalkunsten op het trainingsveld van de groen-witte brigade uit de Keuken Kampioen Divisie.

Owen en Kevin 20221016

Aan de wedstrijd van Xavi & Co zullen we weinig woorden vuil maken, dat was helaas ondermaats. Dan smaakten de snacks in de rust beter. En wat te denken van de traditionele loterij? Wat was er weer een groot aantal prijzen te winnen. Klasse dat we dit elke keer weer voor elkaar krijgen. Dank ook naar Rien van Doleweerd die namens het Johan Cruijff museum twee prachtig ingelijste foto’s ter beschikking stelde. De absolute hoofdprijs, een gesigneerd shirt van Frenkie de Jong, zal zeker een mooie bestemming hebben gekregen.

We kijken uit naar de volgende penyabijeenkomst, vrijwel zeker bij NAC Breda!


Rat Verlegh Stadion - NAC Breda
24 oktober 2021

Hieronder een sfeerimpressie van de eerste penyabijeenkomst sinds de Corona-uitbraak. Het was als vanouds beregezellig en erg fijn om zoveel oude bekenden weer live te ontmoeten.Riwal Hoogwerkers Stadion - FC Dordrecht
1 december 2019

Afsluiting jubileumjaar
In navolging van de penyabijeenkomst van 2 maart eerder dit jaar stond ook de bijeenkomst van zondag 1 december volop in het teken van het 20-jarig jubileum van de fanclub. Niet rondom el Clásico, ditmaal was het affiche de topper tegen Atlético in het Wanda Metropolitana. Het werd een prima avond als slotakkoord van een mooi jubileumjaar.

Groepsfoto penyabijeenkomst 20191201

Een Messiaans avondje
Het knusse Riwal Hoogwerkers stadion aan de Krommedijk in Dordrecht is de fanclub goed gezind. De bijeenkomsten die er georganiseerd worden, leveren altijd goede avonden op met idem dito resultaten voor de blaugranas. Het gezegde ‘hoe dichter bij Dort, hoe rotter het wordt’ was ditmaal toepasselijker voor Madrid, waar de regen met bakken uit de hemel kwam. De verzamelde penya-leden en intro’s zaten er daarentegen warmpjes bij en genoten van een lekker buffet alvorens de semiklassieker begon. Humor is onze leden niet vreemd, en daar waar er wellicht van enige wedstrijdspanning sprake mocht zijn, was Koos Zwildens resoluut in zijn stelling: “Ik zie tien veldspelers al in de gele trui lopen, dus we hebben bij voorbaat al gewonnen.” Koos kan het weten, hij heeft het altijd bij het rechte eind.

Lars Visser - winnaar fanreis

Fanreis
Ruim 85 minuten speelde zich een spannend schouwspel af tussen Atlético en Barça, met kansen over en weer. Maar we weten allemaal dat wanneer Barça tegen een gelijkwaardige opponent speelt, er maar één iemand het verschil kan maken. De dekselse Lionel Messi krulde de bal vlak voor tijd keurig in het linkerhoekje en liet de fanclubleden van de stoel opspringen van vreugde. Met deze heerlijke driepunter in de pocket was het tijd voor het mooie slot van de avond, de loterij. Speciaal voor het 20-jarig jubileum waren er mooie prijzen ter beschikking gesteld, waaronder een speciaal jubileumshirt, geschonken door de Barcelona Fanshop. De mooiste was echter een door NBD Sports georganiseerde fanreis naar een wedstrijd van FC Barcelona later dit seizoen. De gelukkige winnaar werd Lars Visser uit Almere. Bij deze nogmaals van harte proficiat!


Riwal Hoogwerkers Stadion - FC Dordrecht
2 maart 2019

Jubileum bijeenkomst
Een Clásico op zaterdagavond in het seizoen dat de Fan Club Barcelona twintig jaar bestaat én een gezellige locatie. Voldoende ingrediënten om er een mooie avond van te maken. 

Alleen een overwinning kon van de avond een fantastische maken. En een fantastische avond werd het!

Familiereünie
Toen op 2 maart om 17.00 uur de deuren van het Riwal Hoogwerkers stadion aan de Krommedijk in Dordrecht open gingen, stonden de eerste bezoekers van de tweede penyabijeenkomst van het seizoen al te popelen om naar binnen te mogen.  

1. Kleurige bijeenkomstEen goede mix van Penyistas van het eerste uur en nieuwe gasten was aanwezig om onder andere een voorschot te nemen op het nakende 20-jarige jubileum van de fanclub. Ruim voor de wedstrijd begon, waren alle gasten aanwezig en hadden de aangemelde groepen elkaar gevonden. Iedereen zat dan ook direct gezellig met elkaar te kletsen alsof het een familiereünie betrof.
3. Feestvreugde

Rustig nagelbijten
Toen de wedstrijd eenmaal was begonnen, zat iedereen aandachtig te kijken. Bij de 0-1 van Ivan Rakitić ontplofte het Riwal Hoogwerkers stadion. Het resterende uur werd door iedereen toch wel verschillend beleefd. Waar de één bijna geen nagels meer over had, leek de ander vrij rustig te beseffen dat de minimale voorsprong over de streep getrokken kon worden.

4. HoofdprijsNa de Clásico bleef iedereen nog hangen voor de loterij met als hoofdprijs het Barça-thuisshirt van het seizoen 2018/19. Na afloop ging iedereen voldaan huiswaarts, met de drie punten uit Madrid op zak, en, nét zo belangrijk, met drie extra punten voorsprong op de Koninklijke!

Rat Verlegh Stadion - NAC Breda
26 oktober 2018

01. Penyabijeenkomst 2018-10 Kids

Op 28 oktober was het Rat Verlegh Stadion in Breda het toneel voor de eerste penyabijeenkomst van het seizoen. Het was wederom een zeer geslaagde editie, met een hele gunstige uitslag.

Huiskamer
Zondagmiddag, 16.15 uur - een ideaal tijdstip voor El Clásico als het aan onze fanclubleden ligt. Het is herfstvakantie en de kinderen kunnen mee, waardoor het al vroeg gezellig druk is bij het Rat Verlegh Stadion in Breda, liefkozend ook wel de ‘huiskamer’ van de fanclub genoemd.

02. Penyabijeenkomst 2018-10 Winnaar Kids QuizDe vrijwilligers van de fanclub hebben de zaal amper in blaugrana gehuld of de eerste gasten staan al te popelen om naar binnen te gaan. Snel worden nog de laatste artikelen van de Fanshop en de vlaggen opgehangen, zodat het geelzwart van NAC voor even wordt vervangen voor blaugrana. In gemoedelijke sfeer wordt uitgekeken naar het verwachte spektakel in Camp Nou. Hoe gaat Barça zonder een geblesseerde Messi presteren? De kinderen maken zich geen zorgen en vermaken zich met de Barça Kids Quiz of het trappen van een balletje voor de ingang van de zaal.
03. Penyabijeenkomst 2018-10 Buffet

Handjes de lucht in
Bij aanvang van de wedstrijd heeft iedereen een goede plek gevonden voor het grote scherm en wordt het vertrouwen in een goed resultaat onderstreept door een snelle voorsprong van Barça. De goal van Coutinho wordt met veel gejuich verwelkomd. Voor rust wordt de score zelfs verdubbeld, reden om met een lekker gevoel aan het buffet te beginnen, dit keer speciaal in de pauze georganiseerd. Het tweede bedrijf levert aanvankelijk nog even spanning op, maar gelukkig wordt op tijd orde op zaken gesteld. Barça loopt uit naar een klinkende 5-1 overwinning op Real Madrid! Bij de vijfde goal gaat bij vele aanwezigen het bekende handje met vijf vingers de lucht in, opnieuw is Barça erin geslaagd een ‘manita’ (vijf goals) tegen de aartsrivaal te scoren. Alle aanwezigen zijn uiteraard uitgelaten, wat een extra dimensie geeft aan de traditionele loterij. Vlaggen, sjaals, handschoenen, shirts en nog veel meer prijzen vallen goed bij de winnaars, ze zorgen samen met de prachtige uitslag voor een herfstvakantie met een gouden randje.


Riwal Hoogwerkers Stadion - FC Dordrecht
6 mei 2018

Zaal

Niets zo leuk als Barça kijken met de fanclub!
De tweede El Clásico van dit seizoen, op zondag 6 mei, was extra bijzonder, omdat FC Barcelona een week eerder de Spaanse landstitel officieel veroverd had. De opkomst voor de penyabijeenkomst van de Fan Club Barcelona was bescheiden door het late tijdstip en de meivakantie, maar de sfeer was er niet minder gezellig om! In Camp Nou eindigde de Spaanse Klassieker in een 2-2 gelijkspel en dat werd in het Riwal Hoogwerkers Stadion van FC Dordrecht door de aanwezigen gevierd als een overwinning!

Messi

Grote uitdaging
Sinds het seizoen 2010/11 mag ik de penyabijeenkomsten organiseren en het is altijd een uitdaging om een wisselende locatie te vinden. Zodra het wedstrijdschema bekend wordt gemaakt in Spanje, is de eerste check welke clubs in de Eredivisie en Jupiler League tijdens de weekenden van El Clásico een uitwedstrijd spelen. We kunnen immers geen gebruik maken van de faciliteiten van een club als die daar zelf gebruik van maakt. Daarnaast moet zowel de zaterdag als zondag kosteloos gereserveerd kunnen worden, aangezien in Spanje de definitieve datum en aanvangstijd van de wedstrijd pas kort voor het duel bekend wordt gemaakt.

Prijsuitreiking Kids Quiz

Naast beschikbaarheid zijn de voorwaarden: toegang tot live beelden van de wedstrijd, mogelijkheid voor een buffet, een ruimte die groot genoeg is en vooral lage kosten voor gebruik van de locatie, aangezien we niet tornen aan de toegang van vijf euro per persoon. Helaas voldoen weinig stadions hieraan en het grootste struikelblok is veelal de financiën. De betaalde voetbalclubs zijn commerciële organisaties die, voor ons als vrijwilligersclub, grote bedragen vragen voor gebruik van de faciliteiten.

Peter voetbalt

De Schapenkoppen
In 2017 zijn we in contact gekomen met het horecateam van FC Dordrecht. In april dat jaar ontvingen de ‘Schapenkoppen’ ons zeer gastvrij en hebben we een hele gezellige penyabijeenkomst gehad. Hierdoor was de keuze snel gemaakt voor het eerste weekend van mei en vertrokken we opnieuw naar het Riwal Hoogwerkers Stadion. Op een zonovergoten zondagmiddag speelden de Barçafans uit de Lage Landen een gezellig potje voetbal op het hoofdveld onder aanvoering van onze voorzitter Peter Goedbloed! Zelfs toen het al ging schemeren werd er nog gretig gebruik gemaakt van dit buitenkansje. Het aangeboden buffet was zeer uitgebreid en na hiervan genoten te hebben was het voor de aanwezigen tijd om een plaatsje te zoeken voor de wedstrijd.

Prijsuitreiking Verloting

Iniesta’s laatste Clásico
In de laatste Clásico onder aanvoering van ‘Don’ Andrés Iniesta wist FC Barcelona, na een helft lang met tien man te hebben gespeeld, een 2-2 gelijkspel eruit te slepen. Na een uur spelen eindigde voor Iniesta zijn 38e klassieker en kwam tevens het tiki-taka tijdperk ten einde. Na afloop van de wedstrijd zorgde de gebruikelijke loterij ervoor dat veel aanwezigen met een mooie Barça-prijs stralend huiswaarts gingen. Zo kwam er een einde aan weer een supergezellig fanclubfeest. Hopelijk vallen komend seizoen de Klassiekers weer in gunstige weekenden voor de Nederlandse Barça-fans en wij hopen velen van u dan te mogen verwelkomen om samen de wedstrijd te kijken!


Rat Verlegh Stadion - NAC Breda
14 oktober 2017

Penya 20171014 Groep Velders

Penya Metropolitana
De Fan Club Barcelona heeft deze voetbaljaargang een primeur. Dit seizoen zijn de twee halfjaarlijkse penyabijeenkomsten namelijk niet tijdens de Clásico tegen Real Madrid maar tegen een andere topclub uit de Spaanse hoofdstad: Atlético Madrid. Op 14 oktober dit jaar was de eerste bijeenkomst en in de ‘huiskamer’ van de fanclub, het Rat Verlegh stadion in Breda, waar zowel de gasten als de spannende wedstrijd van deze primeur een succes maakten.

Penya 20171014 Gabriela

Sfeer
De deuren van de zaal gingen op 14 oktober om vijf uur in de namiddag open. De gasten waren lekker op tijd binnen, waardoor de sfeer er al snel in zat. Voor de aanwezigen was het een fijn weerzien met Barça-vrienden en men wist elkaar zoals altijd snel te vinden, ook om een hapje met elkaar te eten tijdens de buffetronde. Na het buffet was het tijd voor de Barça Quiz, uiteraard ditmaal in het teken van tegenstander Atletico Madrid. Voor velen was deze quiz nog even een handige warming up voordat het duel begon, met een aantal weetjes over Los Colchoneros en de wedstrijd.

Penya 20171014 Vader en zoon

Spektakelstuk
Ondertussen verschenen Barça en Atletico Madrid aan de start in het gloednieuwe stadion. De Madrilenen speelden jarenlang aan de Manzanares in het Vicente Calderon, maar betraden afgelopen zomer het nieuwe stadion: Wanda Metropolitano. De blaugranas en Los Colchoneros wisten van de wedstrijd een spektakelstuk te maken. In de eerste helft had Barca het balbezit, maar Atletico de gevaarlijkste kansen. Sterker nog, de thuisclub kwam halverwege de eerste helft op voorsprong en voor rust hadden de blaugranas hier geen antwoord op. De gelijkmaker volgde alsnog na rust, toen Luis Suarez de bal, na een voorzet van Sergi Roberto, binnenkopte. De Uruguayaan miste in de slotfase helaas nog een kans, waardoor de eindstand op 1-1 bleef steken.

Penya 20171014 prijsuitreiking

Afsluiting
Ondanks dat er wellicht meer in had gezeten waren de Barça-supporters in Breda toch opgelucht en blij met het behaalde punt. Na het eindsignaal was het uiteraard tijd voor de loterij. Men had flink lootjes bijgekocht om in aanmerking te komen voor de hoofdprijs: het thuisshirt van Barca dat in het teken stond van de aanslagen in en rond Barcelona, in augustus 2017. Zowel de gasten als de vrijwilligers kijken terug op een zeer geslaagde avond voor deze net iets andere penyabijeenkomst.


Riwal Hoogwerkers Stadion - FC Dordrecht
23 april 2017

Penyabijeenkomst - juichenOp 23 april vond de tweede penyabijeenkomst van het seizoen 2016/17 plaats. Ditmaal was het Riwal Hoogwerkers Stadion het decor waar leden en introducés van de Fan Club Barcelona de tweede Clásico samen konden kijken. De ‘Schapenkoppen’ hadden nog een aangename verrassing in petto voor de fanclub: voor het eerst in de geschiedenis van de penyabijeenkomst was de clash tussen de twee grootmachten van de Primera División op het scherm in het stadion te zien, mét geluid uit de stadionspeakers!
Penyabijeenkomst - voetballen

Winkansen
FC Barcelona en Real Madrid trapten op de zondagavond pas om 20.45 uur af, maar ondanks dit late tijdstip en het begin van de schoolvakantie meldden zich toch vijftig gasten in de knusse business lounge van FC Dordrecht. De vaste bezoekers wisten elkaar snel te vinden en knoopten gesprekken aan over de winkansen van het wisselvallige Barça in het hol van de leeuw, het Santiago Bernabéu. Ook de kansen op het Spaanse landskampioenschap kwamen natuurlijk ter sprake. De jeugd mocht op het veld van FC Dordrecht hun eigen Klassieker voetballen en maakte hier fanatiek gebruik van, al waren ze wel even van het veld los te weken voor de gebruikelijke Kids Quiz. Ondertussen genoot men binnen van een overheerlijk buffet met een verscheidenheid aan op de Spaanse keuken geïnspireerde gerechten. Complimenten alom!

Penyabijeenkomst - hoofdprijs

Tribune
Een flink aantal gasten nam een plekje in op de stadiontribune om de Clásico op het scherm te kijken. Vooral het geluid uit de stadionspeakers was genieten. Onder het oog van de talenten van de Fan Club Barcelona, die nog niet waren uitgevoetbald en dus op het veld geregeld pauzeerden om naar het scherm te kijken, kwam Real Madrid op 1-0 voorsprong. Luttele minuten later trok Leo Messi de stand echter gelijk. Met deze 1-1 stand ging men de rust in en vanwege het late uur benutte de fanclub de pauze voor het eerste deel van de loterij. Voor de tweede helft zat iedereen binnen – de tribune bleek toch iets te fris. Tot hun vreugde greep Ivan Rakitić prachtig de voorsprong, maar laat in minuut 85 zette Rodríguez de score weer op 2-2. Met nog maar een paar minuten speeltijd te gaan leek de hoop op winst vervlogen, maar dat zag Messi toch anders. In de blessuretijd schoot hij Barça naar 2-3! De business lounge in Dordrecht ontplofte en met de zege op zak was de blijdschap onder de bezoekers groot. Het tweede gedeelte van de loterij was een aangename toegift op deze zeer geslaagde avond. Snel na de uitreiking van de hoofdprijs volgde het afscheid met de hoop elkaar snel weer te treffen op een fanreis of de volgende penyabijeenkomst!

Fanclub bij Ziggosport

De fanclub bij Ziggo Sport
Vlak voor de Clásico ontving de fanclub een verzoek van Ziggo Sport om met vijftien leden in de studio de wedstrijd te komen beleven. De ‘witte opponent’ ontving eenzelfde uitnodiging. Na intern beraad werd, vanwege het samenvallen met de penyabijeenkomst in Dordrecht, besloten we het verzoek te honoreren en in rap tempo werden vijftien leden gerekruteerd. Een paar uur voor de wedstrijd verzamelden deze leden zich bij de ingang van het studiocomplex in Hilversum. Na de nodige instructies werden de blaugranas en de blancos de studio binnen gebracht en tegenover elkaar gezet met daar tussenin de welbekende tafel met presentator Jack van Gelder en zijn gasten Frank de Boer, Youri Mulder, Jan van Halst en voormalig fanclubcolumnist Edwin Winkels. Gedurende de uitzending stelde de gastheer enkele vragen aan de aanwezige fans, maar hun aandacht ging, hoe kan het ook anders, vooral uit naar de zeer spannende wedstrijd. Toen de Koninklijke in de 85ste minuut de 2-2 scoorde, werd er ‘aan de overkant’ flink gejuicht, maar toen de ‘Messias’ in de laatste seconden van de wedstrijd de winnende goal maakte, ontplofte de ‘Barça Side’, met als gevolg dat de drankjes letterlijk over de tafel vlogen. Zeer tevreden en een leuke ervaring rijker verlieten de fanclubleden de studio. Bedankt, Ziggo Sport!


Rat Verlegh Stadion - NAC Breda
3 december 2016

De JansensSint en Pieten in Breda!
Op zaterdag 3 december kwamen zo’n honderd fanclubleden en hun introducés naar NAC Breda om samen de eerste Clásico van het seizoen te kijken.

Deze keer weinig tekst, maar een vrolijke fotocollage van een uiterst gezellige namiddag in Breda.
Mooiste outfitHet vertrouwen in een glansrijke overwinning was niet bijster groot, met de wat tegenvallende prestaties van FC Barcelona tegenover de winnende reeks van Real Madrid.
Sint en PietenVan echte wedstrijdspanning was voorafgaand aan het fluitsignaal echter geen sprake, want ineens kwam Sinterklaas het ‘Cordial’ binnengewandeld met een drietal Pieten!
Bij Sint op schootZo vlak voor Pakjesavond had de goede Sint tijd gevonden om in Breda langs te komen, tot groot plezier van alle aanwezigen.
Edward en PrijswinnaarNa een heuse Pietengym, een polonaise door de zaal en een cadeautje hier en daar waren er lachende gezichten alom en aan deze uitgelaten sfeer kon de uiteindelijke 1-1 uitslag van de Klassieker niets meer afdoen.
Stijn de RuiterHelemaal niet toen iedereen bij vertrek nog een doosje Barça-koekjes meekreeg, genereus aangeboden door clublid Jo Rooden!

Rat Verlegh Stadion - NAC Breda
2 april 2016

Op zaterdag 2 april stond El Clásico weer op het programma en konden de Nederlandse Barça-fans de wedstrijd gezamenlijk bekijken tijdens de traditionele penyabijeenkomst, die deze keer in de ‘Cordial’ zaal van NAC Breda werd georganiseerd en uiteraard in het teken stond van ons overleden erelid Johan Cruijff.
Condelianceboek Johan Cruijff

“Johan is er niet meer, ongelofelijk!!”
Het was het meest besproken onderwerp van de avond. Voor aanvang van de wedstrijd hadden de fans de tijd om, onder het genot van een drankje en een heerlijke buffetmaaltijd, breeduit over het verlies van Nederlands beste voetballer ooit te praten. Speciaal voor de gelegenheid was er een plek geregeld waar geïnteresseerden een condoleanceregister voor wijlen Johan Cruijff konden tekenen.

Amy Kok - Winnares Kids QuizVoor de kids, die ruimschoots aanwezig waren, was een leuke Barça-quiz georganiseerd, voor de gelegenheid met een
Cruijff-thema en een fantastische prijs in de vorm van een gratis deelname aan het FC Barcelona Voetbalkamp dat My Goal dit jaar voor het eerst organiseert.
Ook 1 minuut stilte in de zaalVoor aanvang van de wedstrijd luisterde en zong iedereen mee met het clublied ‘Cant del Barça’. De wedstrijd zelf stond uiteraard ook in het teken van het overlijden van Johan Cruijff, dat begon met een indrukwekkende één minuut stilte en een staande ovatie tijdens de veertiende minuut. Een waardige afscheidsgroet, waar ook alle aanwezigen op de penyabijeenkomst gehoor aan gaven.
Barca scoort de 1-0Helaas kon de spirit van Johan er niet voor zorgen dat de mannen van Barça boven zichzelf uit stegen. Barça, dat toch het meeste balbezit had en een paar mooie kansen kreeg, kwam pas in de tweede helft op een 1-0 voorsprong dankzij een schitterende inkopper van Piqué. De vreugde was echter van korte duur, want niet veel later maakte Benzema de gelijkmaker en ondanks dat Real Madrid het grootste gedeelte van de tweede helft het moest doen met tien man na een rode kaart voor Sergio Ramos, vond Cristiano Ronaldo toch nog een keer het doel om de beslissende 1-2 te maken.
Winnaar Messi shirt LoterijDoor deze eindstand kwam er helaas een einde aan een reeks van 39 officiële wedstrijden zonder nederlaag. De teleurstelling was natuurlijk erg groot voor alle fans, maar de sfeer bleef goed.

Ook de loterij na afloop van de wedstrijd, met als hoofdprijs een gesigneerd shirt van Lionel Messi, en nog veel meer mooie Barça-prijzen, maakte een hoop goed en zorgde ervoor dat een aantal fans toch nog met een goed gevoel huiswaarts keerde. En zo eindigde de avond wederom als een geslaagde penyabijeenkomst.

Rat Verlegh Stadion - NAC Breda
22 maart 2015

Balie entreeNagelbijten en juichen tijdens El Clásico
De tweede Clásico van dit seizoen, op zondag 22 maart, beloofde extra spannend te worden. Bij winst kon FC Barcelona immers een gat van vier punten slaan met de grote rivaal uit de Spaanse hoofdstad. De opkomst voor de penyabijeenkomst van de Fan Club Barcelona was bescheiden door het late tijdstip, maar de sfeer was er niet minder gezellig om!

In een stralend lentezonnetje vonden zo’n tachtig in blaugrana gehulde fans hun weg naar het Rat Verlegh stadion van NAC Breda in afwachting van El Clásico. Om alvast in de stemming te komen had quizmaster Maarten, ditmaal zonder maatje Jacco, nog uitdagendere vragen voorbereid voor de overwegend volwassen bezoekers.
Winnaar quizDesondanks kroonde de heer Vives Batista, een kersvers lid van de fanclub, zich al snel tot de winnaar van een Barça-trainingspak. De fanclub stond tevens stil bij het vroegtijdige overlijden van Ronny Ceelen. Deze Barça-fan in hart en nieren was een graag en veel geziene gast tijdens vele penyabijeenkomsten en overleed helaas op veel te jonge leeftijd. De fanclub wenst de familie en vrienden van Ronny veel sterkte met dit grote verlies.

Clash der titanen
Klokslag negen uur was het toch echt tijd voor de clash der titanen van de voetbalwereld. Kippenvel was er alom, toen Camp Nou, voor de gelegenheid geheel omgetoverd tot een fantastisch mozaïek, het clublied uit volle borst zong. FC Barcelona schoot voortvarend uit de startblokken. Een prachtige, verfijnde trap van Lionel Messi belandde na twintig minuten op het hoofd van Jérémy Mathieu, die de bal zonder enige twijfel voorbij Iker Casillas kopte. Camp Nou ontplofte en zo ook het Cordial in Breda: 1-0!
Jongens met vlagHet doelpunt luidde echter het einde van de Barça-hegemonie op het veld in. Tandenknarsend en nagelbijtend keken de fans toe hoe de Koninklijke de wedstrijd steeds meer naar zich toetrok en meerden kansen de revue passeerden. Uiteindelijk resulteerde dit veldoverwicht in een pijlsnelle aanval met een – eerlijk is eerlijk – prachtig hakje van Karim Benzema; de wonderbaarlijk vrijgelaten Cristiano Ronaldo profiteerde daar naadloos van en schoof de gelijkmaker binnen.

Het was grotendeels aan de sterke Barça-defensie te danken dat Real Madrid niet verder uitliep en Claudio Bravo ontpopte zich tot een ware rots in de branding met uitstekende reddingen. De rust kon dan ook niet vroeg genoeg komen voor de culés om even op adem te komen.
Henk en winnaar sjaalBriljante Suárez-goal
De openingsfase van de tweede helft was een voortzetting van het eerste bedrijf en donkere wolken leken zich samen te pakken boven Camp Nou. De ontlading was dan ook enorm toen, ogenschijnlijk uit het niets, Luis Suárez met een typische Suárez-goal het Catalaanse stadion uit haar voegen deed barsten. Wat een juweeltje! Terwijl de spelers over elkaar heen vielen, hield het gejuich, geklap en de verbouwereerde reacties in het Cordial enkele minuten aan. De goal van Suárez blies zichtbaar nieuw leven in de blaugranas. Real Madrid kwam aanzienlijk minder goed uit de verf, zeker toen Luis Enrique het middenveld dichtmetselde met Xavi Hernández en Rafinha, al bleven de minuten tot aan het verlossende fluitsignaal zenuwslopend. Barça gaf echter niets meer weg en sleepte welverdiend de 2-1 overwinning binnen. Een gat van vier punten!

In opperbeste stemming sloot de fanclub de avond af met de gebruikelijke loterij, waarna vele leden extra gelukkig huiswaarts keerden. Een mooie, gezellige avond met wellicht een eerste stap richting het Spaanse kampioenschap?

Rat Verlegh Stadion - NAC Breda
25 oktober 2014

JochieDe halfjaarlijkse penyabijeenkomst werd deze dag gelukkig in ere hersteld. De teleurstelling was erg groot toen in maart van dit jaar FC Barcelona en Real Madrid tegen elkaar speelden, maar de traditionele bijeenkomst geen doorgang kon vinden vanwege de in Nederland gehouden atoomtop. Veel leden moesten de gezelligheid van de fanclub, evenals de mooie prijzen bij de loterij en het heerlijke buffet, voor één keer missen. De draad werd in ‘good old’ Breda weer opgepakt.
SfeerVeel leden kunnen de weg naar het Rat Verlegh Stadion in Breda dromen. De afgelopen jaren is de thuisbasis van NAC vaak het decor geweest voor de penyabijeenkomsten, vanwege de gastvrijheid die de club altijd uitstraalt. Met bijna 190 leden en introducés was de zaal ook voor deze Clásico weer goed gevuld, met name door veel kinderen die door het gunstige aanvangstijdstip, vroeg in de avond om zes uur, mee konden komen kijken. Het blauwpaarse shirt was vanzelfsprekend goed vertegenwoordigd.
Raf WillemsRedactielid Edward was bij deze editie de spreekstalmeester en hij voerde die taak naar behoren uit. Edward had de eer om een speciale gast te verwelkomen, want in ons midden was niemand minder dan de Vlaamse schrijver Raf Willems, auteur van boeken over voetbal, waarvan één volledig opgedragen aan FC Barcelona. Uit dat boek ‘Barça, Barçaaa!’ gaf Raf een voordracht, waarbij er met veel interesse naar de bijna poëtische passage over Andrés Iniesta werd geluisterd. Vanachter een tafel signeerde Raf Willems vervolgens zijn boek.
QuizEen kidsquiz over Luis Suárez, gepresenteerd door onze jongste redactieleden Jacco en Maarten, was de laatste activiteit voor ‘el Clásico’ echt kon losbarsten. En hoe! Barça schoot uit de startblokken en tekende al binnen drie minuten de 1-0 aan. Neymar was de witte verdediging de baas en liet Iker Casillas kansloos. Het spel van de blaugranas oogde ouderwets fris, maar het hoge niveau kon helaas niet worden vastgehouden, want na ruim een half uur spelen kwam Real langszij via een benutte strafschop van Ronaldo. De aan de penalty voorafgaande handsbal van Piqué zag er zeer knullig uit en maakte het dubbel zo zuur voor Barça, dat tot dan toe de betere ploeg was. Na rust zakte Barça in, waardoor Pepe uit een corner de 2-1 binnen kon koppen. Barça ging op zoek naar de gelijkmaker, maar na een onhandig misverstand tussen Iniesta en Mascherano kon Karim Benzema na een uur de 3-1 binnenschieten. Real speelde de wedstrijd vervolgens gemakkelijk uit en de blaugranas verlieten gelaten het veld.
Prijzen

In het Rat Verlegh Stadion was er nog altijd sprake van een uitstekende sfeer. Ondanks de nederlaag stond FC Barcelona nog één punt boven de aarts-
rivaal en de gasten begonnen de lootjes voor de loterij al te sorteren. Iedereen hoopte kans te maken op de hoofdprijzen, een schitterende Messi Space Scooter, en een door de Argentijn persoonlijk gesigneerd shirt. Veel leden vielen in de prijzen, waardoor ze uiteindelijk toch met een goed gevoel huiswaarts konden keren. Bij het afscheid kregen de gasten de mierzoete Barçasnoepjes en armbandjes van de Johan Cruyff Foundation mee, als aandenken aan deze geslaagde dag. 


Het was weer een geslaagde bijeenkomst en de foto's van onze fotograaf zijn hier te bekijken. In 2015 zullen we velen weer terugzien op de volgende bijeenkomst!


Restaurant B-eat - Amsterdam
26 november 2013

Penyabijeenkomst Amsterdam 1Een wens in vervulling

Na jarenlang hoopvol uitkijken naar een treffen tussen FC Barcelona en een Nederlandse club, was het dit seizoen eindelijk raak. Met het unieke treffen met Ajax kwam voor de Fan Club Barcelona een lang gekoesterde wens uit. In de maanden tussen deze historische loting en Barça’s komst naar Nederland formeerde het bestuur van de fanclub een extra werkgroep om rond de wedstrijd diverse activiteiten te organiseren. Er werd contact gezocht met FC Barcelona zelf en andere Nederlandse penyes om van 26 november een groot succes voor de Barça-gezindten te maken. Dit resulteerde in een samenwerking met Penya la Maquina blaugrana uit Zutphen. In een afgehuurd B-eat, een barrestaurant boven de Ziggo Dome recht tegenover de ArenA, vond een extra penyabijeenkomst plaats, speciaal voor fanclubleden én voor Barça-fans van over de hele wereld met of zonder ticket voor de wedstrijd.
Penyabijeenkomst Amsterdam 2’s Middags was er tevens een bijeenkomst op de Nieuwmarkt, georganiseerd door Penya Blaugrana d’Amsterdam, en een aantal culés bracht ’s avonds ook een bezoekje aan B-eat. Het gevolg: een heel gezellig samenkomen van bekenden en onbekenden, allen Barça-gezind en uitgedost in blaugrana. Hier en daar klonken ook Barça-liederen die voor een uitgelaten stemming zorgden. Naast het gebruikelijke buffet en de prachtige loterij werd de wedstrijd uiteraard op een groot scherm uitgezonden voor iedereen die niet in het koude stadion zat. Ondanks het zeer teleurstellende resultaat blikt de fanclub met een positief gevoel terug op Barça’s historische komst naar de Lage Landen en vooral op de geslaagde extra penyabijeenkomst in B-eat!

Het grote Italiaanse modemerk Replay presenteerde, in samenwerking met de fanclub en de fanshop, de nieuwe ‘FC Barcelona casual kledinglijn’ verkrijgbaar via www.barcelonafanshop.nl.

Mandemakers Stadion - RKC Waalwijk
26 oktober 2013

Penya RKC 1Een en al gezelligheid bij RKC

Eind oktober was het aan gastclub RKC Waalwijk om voor de eerste penya-
bijeenkomst van het seizoen de enthousiaste leden en hun introducés te verwelkomen. In het knusse Sportcafé hing een gezellige voetbalsfeer die het kijken naar El Clásico een bijna huiselijke aandoening gaf.
Penya RKC 2Voor het eerst in haar bestaan organiseerde de fanclub bij RKC de traditionele penyabijeenkomst ter gelegenheid van de Spaanse Klassieker. Het vroege tijdstip van de wedstrijd (18.00 uur) maakte de zaterdagmiddag uitermate geschikt voor zowel jong als oud om naar Waalwijk af te reizen.
Penya RKC 3Meer dan honderd leden inclusief familie en vrienden meldden zich bij het Mandemakers Stadion. De vele kinderen zorgden voor een bont gezelschap aan Barça-kledij, de een nog mooier uitgedost dan de ander. De wat kleinere ruimte vulde zich geleidelijk en zorgde al snel voor een uitermate knusse en huiselijke sfeer – een perfecte locatie voor deze grote Barça-familie!
Penya RKC 3aUiteraard verzorgde de fanclub ook een voorprogramma met een smakelijk buffet en de gebruikelijke Barça Quiz voor de kids. Ditmaal wierpen onze nieuwe redactieleden, Jacco en Maarten, zich op om de microfoon ter hand te nemen en getuige de enthousiaste deelnemers deden ze dit meer dan uitstekend.
Penya RKC 4Rond klokslag zes hadden de aanwezigen hun plek gevonden in de bescheiden kantine, die was voorzien van extra schermen. Zo kon iedereen zien dat Camp Nou zich vlak voor aanvang van El Clásico van haar mooiste kant liet zien met een schitterend mozaïek als steunbetuiging voor de zieke Tito Vilanova. Barça ging fel van start en gaf meteen te kennen alles op alles te zetten om de eeuwige rivaal uit Madrid te verslaan. De debuterende steraankoop Neymar Júnior maakte grote indruk en mocht in de achttiende minuut de openingstreffer achter zijn naam zetten. In de tweede helft won Real aan kracht en moest Víctor Valdés er meerdere malen aan te pas komen om de voorsprong te behouden.
Penya RKC 5Na meer dan een uur bracht Gerardo Martino de in vorm stekende Alexis Sánchez in het veld. Een gouden wissel, bleek vijf minuten later, want de Chileen lobde de bal over de te ver van zijn doel staande Diego López heen en scoorde.
Penya RKC 6Het tegenvallende Real Madrid probeerde nog, maar moest de meerdere erkennen in Barça. Dani Alves deed Camp Nou én de Fan Club Barcelona nog juichen toen hij een ‘panna’ uithaalde bij nota bene Cristiano Ronaldo. Het feit dat in de laatste officiële speelminuut invaller Jesé Rodríguez een tegentreffer scoorde, deerde niemand meer, want met deze zege was er een gat van zes punten op Real geslagen.
Penya RKC 7De toeschouwers in het sportcafé te Waalwijk waren na afloop dan ook in een uitermate goede stemming. Met de gebruikelijke loterij vol prachtige prijzen kwam een einde aan een heel gezellige penyabijeenkomst.

Op naar de volgende keer!

Stadion Woudestein - Rotterdam
2 maart 2013

Penya 201303 (1) LREen gezellige penyabijeenkomst in Rotterdam

De penyabijeenkomst op zaterdagmiddag 2 maart vond plaats op een nieuwe locatie, Stadion Woudestein in Rotterdam. Ongeveer 120 supporters van Barça waren in de thuishaven van eerstedivisionist Excelsior bijeengekomen om de blaugranas te steunen in de wedstrijd tegen Real Madrid.

En steun konden de mannen van interim-coach Jordi Roura goed gebruiken. De ploeg verkeerde in een dip na de nederlaag tegen AC Milan in de Champions League en de uitschakeling in de Copa del Rey door Real Madrid.
Penya 201303 (2) LRVanwege de vroege aftrap in het Estadio Santiago Bernabéu had de organisatie deze keer gekozen voor een verzorgd lunchbuffet. Na het nuttigen van een kopje soep en een broodje werden de bezoekers in de gelegenheid gesteld een rondleiding door Stadion Woudestein mee te maken.
Penya 201303 (3) LRExcelsior, opgericht in 1902 en al jaren pendelend tussen de Eredivisie en de Jupiler League, is onder de ouderen nog altijd ‘de club van de oude kranten’, waarmee vroeger het broodnodige geld werd opgehaald om de bestaansrechten mede veilig te stellen.

Bij de jeugd zijn de Kralingers bekender, omdat Robin van Persie er een groot deel van zijn jeugd speelde.
Penya 201303 (4) LRMooi was dat juist de jeugdige bezoekers tijdens de rondleiding te horen kregen dat ze op het kunstgras mochten voetballen.

In de stadionzaal zelf zocht een ieder een goede plaats op, klaar om voor aanvang van de wedstrijd het Cant del Barça te zingen. Voor velen is dat een makkie en voor diegenen die het clublied nog niet onder de knie hebben, was de tekst afgedrukt op een A4’tje.
Penya 201303 (5) LRDe mooie samenzang voorkwam echter niet dat Barça al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aankeek. Het doelpunt van Karim Benzema werd gelukkig snel weggepoetst door Lionel Messi, die met een knappe goal voor een orkaan van geluid in de zaal zorgde.

Lange tijd leken de ploegen vrede te hebben met een gelijkspel, totdat Sergio Ramos tien minuten voor het einde uit een corner de Madrilenen naar de overwinning kopte.

In de slotfase waren er nog genoeg schermutselingen om over na te praten, waaronder de rode kaart van doelman Víctor Valdés, die na het laatste fluitsignaal de scheidsrechter op zijn verstaanbare manier duidelijk maakte dat deze Barça onterecht een penalty had onthouden.
Penya 201303 (6) LRToen de bezoekers de nederlaag eenmaal een plekje hadden gegeven, was het tijd voor de traditionele afsluiter van de penyabijeenkomst.

Vol enthousiasme noemde spreekstalmeester Ramon de lotnummers op en poseerden prijswinnaars blij voor een foto. Naarmate de loterij vorderde, liep de spanning in de zaal op. Er waren namelijk enkele gesigneerde wedstrijdshirts te winnen, waaronder twee zeer gewilde van Messi.

Zoals altijd bij een loterij waren er winnaars en verliezers, maar mede dankzij de beschikbaar gestelde prijzen van Jo Rooden keerden een hoop fans met een prijs huiswaarts en kon de fanclub terugkijken op een geslaagde penyabijeenkomst.

Rat Verlegh Stadion - Breda
7 oktober 2012

Het was even wennen bij de bekendmaking van het speelschema dit seizoen. De eerste klassieker stond meteen voor zondag 7 oktober gepland. Het bestuur van de fanclub kon meteen aan de bak en had het geluk dat de organisatie opnieuw in het Rat Verlegh stadion te Breda terecht kon.
Penya Breda 2012-1Nog nauwelijks bekomen van het zomerse tweeluik om de Spaanse Supercup stonden de aartsrivalen in de zevende speelronde van de Primera División tegenover elkaar in Camp Nou. Barça had de Supercup op ‘minder uitdoelpunten’ verloren, maar stond na zes wedstrijden al met acht punten voor op een enigszins zwalkend Real. Genoeg reden voor de leden om en masse naar Breda te komen. De kans om de witten op elf punten achterstand te zien komen, moest worden aanschouwd.
Penya Breda 2012-2Bij NAC was het weer de vertrouwde gezelligheid. De ruim tweehonderd aanwezigen lijken zich er thuis te voelen. Het is alsof het één grote familiereünie is, want de meesten kennen elkaar zo onderhand wel. Van jong tot oud, alle pluimages waren van de partij. Onze jonge razende reporters Maarten en Jacco brachten aan een speciale tafel hun nieuwe magazine ‘De 12e man’ aan de man en ook de Fanshop had prachtige Barça artikelen in de aanbieding. Spreekstalmeester Dick had weer een loodzware quiz in elkaar gezet en de rondleiding blijft voor de voetbalfanaten altijd een happening.
Penya Breda 2012-3Het mooiste moment was het verschijnen van Josep Marti, een van onze oudste leden uit Terneuzen die steevast aanwezig is op de penyabijeenkomst. Met zijn inmiddels 82 jaar gaan de jaartjes tellen, maar zijn stoel vooraan in de zaal is bij voorbaat gereserveerd. Wie anders kan het clublied beter dirigeren dan Josep? We hoorden van zijn petekind Enric Batista dat hij wellicht nog dit jaar teruggaat naar Catalonië om te herstellen van lichamelijke klachten. We wensen hem veel sterkte en zullen in maart een stoeltje voor hem vrijhouden, zodat hij toch een beetje aanwezig is.
Penya Breda 2012-4De wedstrijd zelf was bloedstollend. Na een 1-1 ruststand leek Messi met zijn tweede doelpunt van de avond in het voordeel van Barça te beslissen, maar de dekselse Ronaldo stak daar luttele minuten later een stokje voor. Ondanks kansen aan beide kanten bleef het bij 2-2 en behield FC Barcelona de voorspong van acht punten.

Dit heuglijke feit werd gevierd met de traditionele loterij, die zoals gewoonlijk een groot aantal prijzen te bieden had. Na het laatste gesigneerde shirt aan een gelukkige winnaar te hebben overhandigd, was het weer tijd voor het afscheid.

Voor kort, want in maart 2013 zien we elkaar alweer terug op Woudestein.

Gelredome - Arnhem
21 april 2012

Penya Arnhem 2012 (4) LRPenyabijeenkomst in grootste theater van Nederland José Mourinho zei het als coach van Chelsea ooit gekscherend: “Voor Barcelona moet je naar het theater gaan.”

De fanclub speelde hier op
21 april ludiek op in door de tweede penyabijeenkomst van het seizoen in het Arnhemse Gelredome te organiseren. In het ‘grootste theater van Nederland’ werd naar de zoveelste clásico van de laatste jaren gekeken. Vol verwachting reisden zo’n 200 fanclubleden met aanhang af naar het stadion van Vitesse.
Penya Arnhem 2012 (3) LRHet was de ‘week van de waarheid’, waarin binnen zes dagen tweemaal tegen Chelsea (voor een finaleplaats in de Champions League) en eenmaal tegen Madrid (voor de Spaanse landstitel) gespeeld diende te worden. Ondanks dat de eerste wedstrijd tegen Chelsea in Londen midweeks met 1-0 verloren ging, was er alle vertrouwen in twee achtereenvolgende winstpartijen in Camp Nou, te beginnen tegen Real. Dat de naam van het parkeervak pal voor de ingang van het Gelredome de naam Madrid draagt, wordt door de bezoekers ferm beantwoord met het zoeken naar een parkeerplek in een verder gelegen vak. Onder de bijgelovigen slaat toch de eerste argwaan toe, het zal toch niet zo’n avond worden… Het mooi aangeklede stadion brengt de aanwezigen snel op andere gedachten.
Penya Arnhem 2012 (5) LREen prima buffet doet de honger stillen en een interessante rondleiding geeft een nieuwe kijk op de thuishaven van Vitesse. De zwartgele trots van Arnhem speelt in een luxe theater. Voetbalsfeer is er amper te proeven. Door de vele metershoge posters van popsterren aan de muren waant men zich eerder in de Ahoy of HMH. De kleine Home of History, waar nu nog voornamelijk jeugdprijzen te bewonderen zijn en in 2013, als we geldschieter Jordania mogen geloven, de kampioensschaal zal pronken, doet wel aan voetbal denken.
Penya Arnhem 2012 (2) LRHet veld zelf ligt ‘buiten’ het stadion te ‘luchten’. Binnen in de Gelredome staat een grote rommelmarkt opgesteld, wat eerder aan een veldhospik doet denken. Het slagveld is toch echt 1.600 km zuidelijker te bewonderen. Barça speelt in de stromende regen tegen een stug Madrid voor haar laatste titelkansen, alleen een overwinning telt. Die opdracht is niet aan doelman Valdés besteed: een inschattingsfout leidt tot een 0-1 ruststand en sippe gezichten onder de Barça-fans in Arnhem.
Penya Arnhem 2012 (1) LRIn het tweede bedrijf gloort er even hoop als invaller Sánchez gelijk maakt, maar persona non grata Ronaldo bluft hoogstpersoonlijk alles wat Barça lief is af door snel de definitieve 1-2 te scoren. Barcelona is landskampioen af, een pijnlijke constatering. “Barça speelde onherkenbaar, fantasieloos”, het zijn de eerste reacties onder de teleurgestelde penya-gangers. De jeugd lijkt er maling aan te hebben en wacht op de troostprijs van de avond, de loterij met een recordaantal prijzen. Een kinderhand is snel gevuld en zo reist er toch nog een aantal gelukkigen huiswaarts.

Rat Verlegh Stadion - Breda
10 december 2011

Penya Breda 2011 1Penyabijeenkomst geeft feestmaand extra glans

Het is bijna traditie geworden dat de fanclub één van haar halfjaarlijkse penyabijeen-
komsten bij NAC Breda organiseert. De laatste jaren loopt het steevast op carnavaleske taferelen uit als Barça haar aartsvijand Real te kijk zet.
Penya Breda 2011 2Ook de laatste editie verliep niet anders. De fanclubleden weten de weg naar het Rat Verlegh stadion inmiddels blindelings te vinden. De garantie op Brabantse gastvrijheid en gezelligheid was op 10 december voor ruim tweehonderd gasten genoeg reden om naar het geelzwarte stadion af te reizen.
Penya Breda 2011 3Diegenen die niet aanwezig konden zijn, werden via sociale media alsnog feilloos op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in Breda als wel in Madrid. Daar werd gretig gebruik van gemaakt, want gedurende de avond mochten we de duizendste follower verwelkomen! In Breda zat de zaal voor aanvang van de klassieker goed vol met cules van allerlei pluimage.

Naast het traditionele buffet en de rondleiding kon er flink geshopt worden in de ‘Fanshop’ en bij ‘Icoons’, liepen er twee jeugdige razende reporters bepakt en bezakt met videocamera en bloknoot door de zaal om verslag te doen voor de lokale Barça-krant in Nieuwegein en werden door de wat oudere fans de nieuwste tatoeages getoond.
Penya Breda 2011 4De algemene verwachting dat Barça het tegen Real zwaar zou krijgen leek na twintig seconden al uit te komen. Valdés zat met zijn gedachten nog bij Sinterklaas en gaf Madrid de snelste openingsgoal in een klassieker cadeau.

Het duurde even eer de blaugranas over de klap heen waren, maar na een wereldwijde onderbreking van de uitzending (vijfhonderd miljoen kijkers zagen een aantal minuten niets) tapte Barça uit een ander vaatje. Nieuwbakken aankopen Sánchez en Fàbregas en de zijn zeshonderdste wedstrijd spelende Xavi tilden de score om naar een verdiende 1-3 overwinning.

De heroverde koppositie in la Liga werd uitbundig gevierd, voor even leek het Rat Verlegh stadion op Canaletes.
Penya Breda 2011 5De avond werd getrouw beëindigd met een loterij waarna de feestdagen definitief konden beginnen.

Klik hier voor het fotoalbum van de penyabijeenkomst.

Kyocera Stadion - Den Haag
16 april 2011

Penya Den Haag 6

Nederlandse blaugranas genieten in Den Haag

De tweede en laatste penya-bijeenkomst van dit seizoen werd in De Residentie georganiseerd.

In het mooie en nieuwe Kyocera stadion van ADO Den Haag keken de Nederlandse blaugranas op 16 april naar de eerste aflevering van het vierluik aan clásicos dat de voetbalwereld een maand lang in de ban hield.

Na bezoeken aan vele stadions in den lande streek het fanclubcircus afgelopen april voor het eerst neer in de hofstad.
Penya Den Haag 5De thuishaven van het dit seizoen zo verassend succesvolle ADO Den Haag was voor één avond omgetoverd tot het verzamelpunt voor Barça-fans uit Nederland. Het Kyocera stadion heeft veel te bieden en mag als geschikte locatie te boek gaan.

Alles is nog gloednieuw en in de gereserveerde residentiezaal stond een groot scherm dat iedereen in de gelegenheid stelde naar de kraker Madrid-Barça te kijken.
Penya Den Haag 1 De aanwezigen, een gemêleerd gezelschap van jong – er was zelfs een heuse Barça baby van de partij - en oud, van heinde en verre, kreeg na ontvangst de mogelijkheid mee te doen aan een zeer uitgebreide rondleiding, waarbij het bezoek aan de sponsorruimte ‘En un momento d’ADO’ de lachers op de hand kreeg. De woordkeuze op de beroemde Cruijff documentaire was net zo creatief als de loopbrug van het stadion naar het veld. Hoe hoog de Eredivisie ook aangeschreven staat, het blijft vertederend als bij een bezoek aan de kleedkamers een sticker van Messi op de kledingkast van ADO speler Kubic wordt aangetroffen.
Penya Den Haag 2Na een perfect verzorgd buffet zongen 170 uitzinnige Barça fans vlak voor aanvang van El Clásico mee met het ‘Cant del Barça’. Vol spanning keek men uit naar hoe Barça in het hol van de leeuw een laatste aanval van Real op de koppositie zou gaan afslaan. Barcelona stond acht punten voor op de eeuwige rivaal die alleen met een overwinning nog wat spanning in de strijd om het landskampioenschap zou kunnen brengen. De mannen van Mourinho begonnen, gedreven door angst op een nieuwe oorwassing gelijk aan de 5-0 in november, echter verrassenderwijs verdedigend. Met hard spel probeerden ze Barcelona te ontregelen.

De klassieker Barça - Madrid op 13 december 2008 werd vanwege het 10-jarig bestaan gehouden in Café Vak 111 in de Amsterdam ArenA. De ArenA kleurde op deze zaterdagavond blaugrana, met een recordopkomst van ruim 260 Barçafans.

Tijdens het voorprogramma werden drie rondleidingen door het grote stadion gegeven, stond vervolgens een groot buffet te wachten en werd een aantal fanclubleden van het eerste uur in het zonnetje gezet. Zij kregen als gewaardeerde dank voor hun 10-jarig lidmaatschap een leuk presentje mee naar huis.

Rond tien uur schoof iedereen aan bij de grote TV-schermen. Lang moest worden gewacht op de bevrijdende voorsprong, waarbij een gemiste strafschop niet meehielp. Tien minuten voor tijd vlogen alle aanwezigen elkaar in de armen, toen Eto'o alsnog de 1-0 binnen frommelde. Messi bracht met de 2-0 Vak 111 niet veel later in totale extase, waarbij het ArenA-dak er af ging. Kortom, een onvergetelijk avondje Amsterdam dat ver na middernacht weer tot rust kwam.

Om de fotoreportage van deze avond te bekijken, klik hier.

Als locatie voor de klassieker, Real Madrid - Barça op 2 mei 2009 had de organisatie gekozen voor het Willem II stadion in Tilburg. Het werd mede door de sensationele overwinning van Barcelona op Madrid een onvergetelijke avond.

Vanaf half zes in de namiddag kwam de bezoekersstroom op gang. Vol goede moed over een goede afloop van ‘el classico’ betraden zo’n tweehonderd leden en introducé’s het moderne stadion in Tilburg. De fans kwamen weer uit alle hoeken en gaten van Nederland en België. Leuk was het om ook veel deelnemers van de laatste fanclubreizen op de bijeenkomst te zien. Het wordt meer en meer een echte Barça-familie.

Na een welkomstwoord werd er een buffet geopend en was er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een rondleiding door het stadion, waarbij de grasmat werd betreden en ook een bezoek werd afgelegd aan de kleedkamer van Willem II. Het ruiken van het gras en de bezwete trainingsshirtjes bracht de voetbalfan in de juiste sfeer. Die werd nog eens extra aangedikt door toedoen van de aanwezige VIP van de avond. De fanclub had niemand minder dan Hans Kraaij Jr., de Nederlandse presentator van Barça-TV, weten te strikken.

Hans wist de aanwezigen te boeien met zijn vooruitziende blik op de klassieker. Hij loofde het werk van Xavi en Iniesta en vroeg respect voor het beest Puyol. De trainer van de succesvolle amateurvereniging FC Lienden voorspelde een ‘sneaky’ 1-2 overwinning voor FC Barcelona en hoopte dat Real de blaugranas zou laten voetballen.

Voetbalkennis of niet, de voorspelling van Hans stond na een half uur al op het scorebord. Er werd in het resterende uur, tot tevredenheid van alle aanwezigen overigens, echter nóg vijfmaal gescoord. Bij de vijfde goal van Barça, de genadeslag van Messi, ging de grote zaal in het stadion van Willem II los alsof Demouge zojuist gescoord had. De aanwezigen, kijkend naar twee grote schermen, hieven spontaan het ‘Campeones, campeones’ aan. Er werd gezwaaid naar de gewisselde Arjan Robben en naar het publiek in het Bernabeu dat voortijdig het stadion verliet. “Het is stil aan de overkant”, was dan goed te horen.

Voordat een ieder was bijgekomen van de sensationele vernedering van de Madrilenen stond na het laatste fluitsignaal de koker met loten al klaar om de feestgangers de kans te geven een mooie prijs bij de loterij te winnen. Gesigneerde shirts en allerlei andere Barça-artikelen gingen aan de man, waarna het officiële programma van de penyabijeenkomst erop zat.

Als u hier klikt kunt u de foto's van deze onvergetelijke avond bekijken. Hieronder een prachtig filmpje van een fantastische avond en een nog mooiere wedstrijd;

De eerste penyabijeenkomst van het seizoen 2009-2010 werd georganiseerd op zondag 29 november 2009. Dit keer was gekozen voor een vertrouwde locatie, namelijk het Rat Verlegh stadion van NAC Breda. Ondanks het tijdstip op de zondagavond mocht de fanclub een ongekend hoog aantal bezoekers verwelkomen. Ze kregen geen spijt, de organisatie liep gesmeerd en ‘el Clásico’ werd winnend afgesloten.


Door de recordopkomst van ongeveer 250 fans was de rondleiding door het recent verbouwde stadion in twee groepen verdeeld. Terwijl de eerste groep aan de rondleiding begon, mocht de andere groep zich melden bij het overheerlijke buffet dat al klaar stond om te worden verorberd. Na verloop van tijd wisselden de twee groepen elkaar af. Bij de rondleiding kwam men onder andere in de kleedkamer van de tegenstander, de sponsorruimtes, de hoek waar de interviews van de spelers worden afgenomen en op de tribune. De tweede groep moest wat haast maken omdat de spelers van NAC terug zouden komen van hun uitwedstrijd bij FC Utrecht. Dus op het moment dat er een bus voor het stadion stopte, dacht iedereen de spelers te kunnen zien. Maar helaas, het was een bus met materiaal.

Na de rondleidingen was er gelegenheid om mee te doen aan de quiz. De vragen hadden natuurlijk allemaal te maken hadden met FC Barcelona. De pittige Quiz werd uiteindelijk door de jonge Jeremy van Gulick gewonnen.

Op de penyabijeenkomst is het een goede gewoonte dat een voetbalkenner langs komt om zijn visie op El Clásico te geven en te vertellen wat hij heeft met FC Barcelona. Ditmaal had de organisatie Ernie Stewart weten te strikken, oud speler van onder andere Willem II en NAC Breda die tevens jarenlang international voor de Verenigde Staten was. Momenteel is Stewart technisch directeur bij NAC Breda. Ernie vertelde dat hij El Clásico ooit eens bezocht heeft. Het was een bijzondere ervaring geweest. Dat hij FC Barcelona een warmer hart toedraagt dan Madrid, komt mede door Marc Overmars, een goede vriend van hem die een aantal jaren bij Barça speelde. Vanuit de optiek van een technisch manager liet Stewart weten dat FC Barcelona op dit moment meer een team is dan Real Madrid en daarom ook licht favoriet was om de tweestrijd te winnen. Na het interview was er voor de bezoekers de gelegenheid om vragen te stellen, waarbij een zeer jonge aanwezige de zaal aan het lachen kreeg door Ernie op de man af te vragen of hij veel geld had. Na de vragen konden de fans met Ernie op de foto als mooie herinnering.

Om vijf voor zeven was het de hoogste tijd om met zijn allen het ‘Cant del Barça’ uit volle borst mee te zingen. De zaal veranderde in een klein Camp Nou en ging er voor zitten, de wedstrijd kon beginnen. Het werd geen geweldige show, zoals een aantal maanden geleden, maar er was volop spanning. Dat was goed te merken, bij elke kans van Madrid die er niet inging klonk het oei en als er een knappe redding was of de bal werd van Madrid afgepakt klonk er applaus. Het mooiste moment van de avond was het vieren van de 1-0 van Ibrahimovic´, een fabelachtig doelpunt. Iedereen begon te schreeuwen, te dansen en te springen. Vlak na de voorsprong keerde de spanning echter weer terug toen Busquets ietwat dom een rode kaart kreeg. Het was mooi om te zien hoe sommige mensen op spannende momenten niet durfden te kijken. Toen het eindsignaal uiteindelijk klonk voelde je opluchting en blijdschap in de zaal, El Clásico was gewonnen.

Na de wedstrijd vond de traditionele afsluiting van de avond plaats, de loterij met ditmaal een vracht aan geweldige prijzen waaronder als hoofdprijs een door Johan Cruijff gesigneerd Barça shirt. Jeremy, de winnaar van de quiz, mocht de lootjes trekken en deed dat met verve. Vele mensen gingen met kleine of grote prijzen naar huis wat meteen het slot van een fantastische Barça penyabijeenkomst betekende.


De tweede penyabijeenkomst van het seizoen 2009-2010 werd georganiseerd op zaterdagavond 10 april, de dag waarop Barcelona in Madrid tegen Real aan moest treden. Om de leden in het Noorden van het land tegemoet te komen in hun wens om de penyabijeenkomst eens in een wat noordelijker provincie te organiseren, werd gekozen voor het Abe Lenstra stadion in Heerenveen.

In Friesland begroette de fanclub niet alleen nieuwe gezichten, ook trouwe penyabezoekers hadden de afstand op de koop toe genomen en zich naar Heerenveen begeven. Het loonde de moeite want het werd een geslaagde avond. Om te beginnen was de rondleiding door het Abe Lenstra stadion indrukwekkend. In een uitgebreide tour kregen de bezoekers alle in’s en out’s van de club te horen. Vier ervaren gidsen lieten de hele geschiedenis van de club de revue passeren. Hoogtepunt was het knusse museum, waarin natuurlijk uitgebreid aandacht wordt besteed aan de legendarische Abe Lenstra, één van Nederlands beste voetballers ooit. De midvoor met de indrukwekkende dribbel leeft in Heerenveen nog altijd voort. Maar ook de recente successen van de blauwwitte brigade, waaronder de bekerwinst van seizoen 2008-2009.Eenmaal terug in de mega hal (onder de tribune van de lange zijde) waar de penyabijeenkomst werd gehouden, kwamen de geuren van een overheerlijk buffet je tegemoet. Er was volop variatie in het van vis en vlees voorziene assortiment aan eten. Omdat de aftrap van ‘el Clásico’ pas om 22:00 zou plaatsvinden, was er genoeg tijd voor een quiz en de traditionele loterij. Er waren zoveel prijzen te verdienen dat het bijna onmogelijk was zonder prijs naar huis te gaan.

Hoe dichter de klok naar tienen kroop, des te meer de spanning steeg. Zeker toen bleek dat er in de middag een kabelstoring had plaatsgevonden en de organisatie hals over kop een weekend abonnement bij Sport1 had aangekocht als alternatief voor een gegarandeerde live verbinding. De wedstrijd zou via een laptop en een beamer op het grote scherm worden uitgezonden. Om echter met succes in te loggen op de schijnbaar overladen website van Sport1 waren de beste IT experts nodig. De bezoekers wachtten in spanning op bewegende beelden en de stilte was om te snijden. Precies om tien uur was er bij het nemen van de aftrap contact. Een groot gejuich nam beslag van de stadionruimte, het begin van een onvergetelijke avond.

De klassieker in het Bernabéu was vooraf bestempeld als wedstrijd van het jaar. Beide artsrivalen stonden gezamenlijk op kop en het onderlinge resultaat zou wel eens de doorslag kunnen geven in het kampioenschap. De opdracht voor de Madrilenen was dan ook simpel. Ze moesten winnen om de 1-0 nederlaag in Camp Nou eerder in het seizoen te compenseren. Een veldslag werd verwacht want hoe anders moest ‘s werelds beste speler Messi worden afgestopt. Barcelona bleef in de beginfase overeind en nam de regie in handen. Zeker toen Messi een heerlijk passje van Xavi onder controle kreeg en Casillas van dichtbij klopte; 0-1. Het Abe Lenstra stadion kleurde blaugrana, waarna de uitbundige sfeer niet meer zou overgaan.Barça liet zien de meerdere over Madrid te zijn. In de tweede helft mocht Pedro zelfs de 0-2 scoren en kon de avond niet meer stuk. Barça was de nieuwe koploper en op koers voor de prolongatie van de titel. Nadat ook de laatste hoofdprijzen van de verloting en de blinde pool waren weggegeven kon de avond worden afgesloten. Voor de aanwezige penyabezoekers was er genoeg reden om met een grote glimlach op het gezicht de lange nachtelijk terugreis naar huis te ondernemen. Fryslân bedankt en Barça Boppe!

Als u hier klikt kunt u de foto's van deze bijzondere avond bekijken.Begin november 2010 maakte de Spaanse voetbalbond (LFP) bekend dat de voor het weekend van 27 en 28 november geplande ‘el clásico’ op een maandag gespeeld zou worden, vanwege regionale verkiezingen en de Champions League wedstrijden die beide teams moesten spelen.

Logischerwijs verschoof ook de penya-avond van de fanclub naar de maandag en ondanks de wat ongelukkige dag, het redelijk late tijdstip en de onverwachte sneeuwval kwamen er zo’n 135 Barçafans bijeen in de feestzaal van het Rat Verlegh stadion in Breda, de thuisbasis van eredivisieclub NAC. Al voor de wedstrijd van start ging, was er genoeg te doen dankzij NAC, dat een prima buffet en een stadionrondleiding verzorgde. Uiteraard was er ook de Barçaquiz en het clublied, dat uit volle borst meegezongen werd.Om negen uur was het zover en ging de wedstrijd van start. De spanning was voelbaar, maar vanaf het begin was het duidelijk dat Barça niet met zich liet sollen. Het ging allemaal zó snel dat het tegenvallende Madrid het amper kon bijbenen en al binnen tien minuten stond de zaal in Breda op zijn kop: 1-0 via een prachtig doelpunt van Xavi. En het werd nog beter. Barça liet zien waartoe het in staat is en zette de inmiddels ex-koploper weg alsof ze tegenover een team uit de tweede divisie stond. De Madrileense sterspelers werden in de anonimiteit gedrukt, terwijl de namen van de Barçaspelers door Camp Nou en menig huiskamer of zaaltje schalden. Na afloop van deze prachtwedstrijd waren er alleen maar lachende gezichten in Breda en was de euforie groot. De penyabijeenkomst werd afgerond met de loterij en een aantal Barçafans werd verblijd met schitterende prijzen.Vanwege de sneeuwval gingen veel mensen al snel op weg om niet te laat thuis te zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was ontegenzeggelijk een topavond en geen Barçafan zal 29 november 2010 meer vergeten!

Klik hier voor de foto's van deze memorabele penyabijeenkomst.

Rat Verlegh Stadion - Breda
29 november 2010

Abe Lenstra stadion - Heerenveen
10 april 2010

Rat Verlegh Stadion - Breda
29 november 2009

Willem II Stadion - Tilburg
2 mei 2009

ArenA - Amsterdam
13 december 2008


Hieronder een leuk 'fotofilmpje' van deze penyabijeenkomst.

Penya Den Haag 3Na de wedstrijd gaf de fanclub via de gebruikelijke loterijen veel prijzen weg en keerden de Nederlandse blaugranas tevreden huiswaarts.

Met de wetenschap dat de eerste prijs van het seizoen nagenoeg binnen was, verdwenen de met Barça sjaaltjes versierde mensen in het holst van de nacht.
Penya Den Haag 4Hierdoor ontspon zich een grimmig duel dat niet mooi was om naar te kijken, maar waarbij de spanning veel vergoedde. In de tweede helft nam Barça verdiend de voorsprong middels een penalty van Messi. De warrig fluitende scheidsrechter liet zich echter te veel intimideren door Real en haar fanatieke aanhang en wees vlak voor tijd ook bij Barça naar de stip. De 1-1 van Ronaldo gaf een nare smaak, maar die werd snel weggespoeld met het laatste fluitsignaal. Barça behield de acht punten voorsprong en de prolongatie van de titel was eigenlijk een voldongen feit.