Nieuws November 2012

29-11

Finalisten Ballon d’Or 2012 bekend

Donderdag heeft de FIFA de finalisten bekend gemaakt die kans gaan maken op de FIFA Gouden Bal.

Van de 23 spelers die genomineerd waren, zijn er nu nog drie kandidaten over: Lionel Messi, Andrés Iniesta en Cristiano Ronaldo van Real Madrid. Dit betekent dat van de vijf genomineerde Barça-spelers, Messi, Iniesta, Piqué, Busquets en Xavi, nog twee Blaugrana’s overgebleven zijn. Het podium is op één speler na dezelfde als in 2011; waar nu Iniesta genomineerd is, maakte vorig jaar Xavi de top drie compleet.

Lionel Messi is voor de zesde achtereenvolgende keer genomineerd. In 2007 werd Messi nog derde en won Kaká de Gouden Bal. Het daaropvolgende jaar werd Lionel tweede achter Cristiano Ronaldo. De drie jaren erna won de Argentijnse sterspeler de Gouden Bal en is dit jaar weer de grote favoriet. 2012 is een jaar vol records voor Messi. Zo is de aanvaller uit Rosario slechts drie treffers verwijderd van het record van Gerd Müller, 85 goals in één kalenderjaar.

Andrés Iniesta staat nu voor de tweede keer in de finale. De middenvelder werd in 2010 tweede achter Lionel Messi. Mede doordat Iniesta met Spanje in 2012 het Europees Kampioenschap wist te prolongeren, werd de sympathieke middenvelder eerder dit jaar door de Europese sportjournalisten uitgeroepen tot de UEFA beste speler van Europa in 2012 en tot beste speler van het EK.

De Gouden Bal zal tijdens het FIFA gala op 7 januari in Zürich aan de winnaar worden uitgereikt. Tijdens deze ceremonie zal ook de Puskas trofee worden uitgereikt voor het mooiste doelpunt van het jaar. De genomineerden hiervoor zijn: Radamel Falcao van Atletico Madrid, Neymar (Santos) en Miroslav Stoch van Fenerbahçe. Lionel Messi wist met deze treffer (video) voor Argentinië de top tien te bereiken, maar haalde de finale niet.

Voor de award van Coach van het jaar is Josep Guardiola genomineerd. Naast de voormalige coach van FC Barcelona zijn Vicente del Bosque, bondscoach van Spanje, en Jose Mourinho, coach van Real Madrid genomineerd. De Catalaan kan zijn titel prolongeren, want Guardiola werd in 2011 ook al verkozen tot de beste coach van het jaar.