Nieuws Mei 2018

07-05

Dè foto van El Clasico!

Een gekleurd Camp Nou onderscheidt zich in El Clásico.

Minuten voor de aftrap van Barça's wedstrijd tegen Real Madrid stond het kleurrijke mozaiek in een schril contrast met de stad Barcelona en de Middelandse Zee. Eén fotograaf had het beste zicht van allemaal. Ongeveer vijf minuten voor de aftrap van de vijfde en laatste El Clásico van het seizoen, was het Camp Nou plotseling stil.

"Het licht was erg zacht", zei fotograaf Santiago Garcés, die met een helikopter boven het stadion zweefde toen hij de foto schooot. "De stad was monochroom grijs en het mozaïek was kleurrijk." "Het was fantastisch."

In Camp Nou gevuld met 90.000 fans - enkele duizenden moesten nog plaatsnemen - pakten een grote poster in een van de drie kleuren: kobaltblauw, brandweerrood of zongloedgeel.

In een kwestie van momenten, smolt een pixelachtig staal van een miljoen kleuren weg en transformeerde het in een georganiseerd patroon van verticale blaugrana-strepen. In geel werd Nike's Barça-campagneslogan "LA PILOTA ENS FA MÉS" (Catalaans voor "DE BAL DOET ONS MEER") aan de ene kant van het veld uiteengezet, terwijl aan elk uiteinde van de tribunes aan de goalzijdes het woord "CAMPIONS" weergegeven.

Op een normale speeldag zouden de luidsprekers de muziek van het Barça Anthem hebben laten schallen. Maar een El Clásico is alles behalve normaal en op deze dag werd de blaugrana-hymne a capella gezongen. Tienduizenden smartphones knipten weg en namen videobeelden van het moment op. De professionele fotografen, die een kamp hadden opgezet op het veld om de beste actiefoto's te krijgen tijdens het spel, maakten groothoekopnamen van het zitgedeelte.

Maar Garcés, die misschien wel het meest bekend is om zijn iconische foto van Lionel Messi, genomen tijdens de beroemde comeback van FC Barcelona tegen Paris Saint-Germain, was in de lucht, camera in de hand, wachtend op precies het juiste moment. "Het is niet alsof je op het veld bent omringd door alle andere fotografen," zei Garcés. Boven, in de helikopter legde hij uit: "Je bent helemaal alleen." "Het is een uniek gezichtspunt."

Klik HIER voor de video van de mozaïek.

Foto: Santiago Garcés