Nieuws Mei 2009

16-05

Barça kampioen!!

Zonder zelf te spelen heeft FC Barcelona zaterdagavond haar 19e landstitel in de wacht gesleept. Door een 3-2 nederlaag van laatste titelconcurrent Real Madrid bij Villarreal zijn de blaugranas in de competitie niet meer te achterhalen. Na het laatste fluitsignaal in Villarreal barstte er in Barcelona een groot feest los. Op Plaça de Catalunya en Canalates stroomden de supporters samen om het kampioenschap te vieren.

Dat kampioenschap is meer dan verdiend. Al maanden laat Barça in Spanje het mooiste en ook effectiefste voetbal zien. Met een record aantal doelpunten maakte het dit seizoen korte metten met haar tegenstanders. Typerend is dat het team van succescoach Guardiola vijf van de zes wedstrijden tegen de andere teams uit de huidige top vier met Real Madrid, Sevilla en Valencia wist te winnen. Voorin zorgden Messi, Eto'o en Henry voor de doelpunten, het middenveld had met Xavi en Iniesta twee strategen van het hoogste niveau en in de verdeding waren de twee nieuwkomers Alves en Piqué de revelatie. In het doel bleek Valdés bovendien een uitstekende sluitpost. Met verve is hij de minste gepasseerde keeper van de Primera División.

Slechts tweemaal kenden de blaugranas een dip. De eerste was meteen aan het begin van de competitie toen uit bij Numancia werd verloren en thuis tegen Santander werd gelijkgespeeld. De tweede neerval werd in februari genoteerd, toen Barça thuis tegen Espanyol onderuit ging en vervolgens ook bij Atlético Madrid geen punten wist te pakken.

Met de negentiende landstitel pakt Barcelona meteen de eerste dubbel sinds 1998, toen Louis van Gaal nog aan het roer stond. Indien Barça het lukt om op 27 mei ook de Champions League te winnen, zijn de successen dit seizoen helemaal ongeëvenaard. Nooit eerder won FC Barcelona een zogenaamde triplete waarvan de landstitel, de Copa del Rey en de Champions League onderdeel uitmaakte.

Barça speelt op zondag om 19:00 uit bij Mallorca. Guardiola heeft alle fitte spelers in zijn voorselectie opgenomen. Nu de druk van de ketel is, zal Pep een aantal spelers rust gunnen met oog op de Champions League finale, waar nu alle ogen op worden gericht.